Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

Alcoi avança un any més la campanya de la processionària del pi

 

La polvorització va finalitzar a l’octubre i durant el mes de gener es van revisar els punts catalogats

Des del passat estiu l’empresa adjudicatària del control de plagues a la ciutat, LOKIMICA S. a., va dur a terme actuacions per al control de processionària del pi. Es tracta d’una campanya amb actuacions preventives i de control que consisteix en la col·locació de paranys de feromones i polvorització entre altres en les zones municipals amb presència de pins. Una campanya que s’avança des de fa uns anys com a mesura de prevenció, ja que anteriorment solia realitzar-se en els mesos de gener i febrer.

El cicle biològic de la processionària és sempre el mateix, sol començar a l’estiu, que és quan copulen i posen els ous. A la tardor ixen les larves que mengen les fulles dels pins i es refugien en bosses. Després les erugues baixen dels arbres i en fila van buscant un lloc on enterrar-se. Es transformen en crisàlides en el subsol i naix la papallona, repetint-se el cicle. El recomanable és fer ús de paranys amb feromones per a capturar als mascles. Ja que cada mascle que mor és entre 500 i mil erugues menys. Si es fa durant anys baixa molt el nivell, encara que l’eliminació total no es pot aconseguir. També és possible atacar la plaga a la tardor, quan l’eruga és xicoteta, en jardins i muntanyes urbanes, on la compatibilitat de la processionària amb l’activitat humana és complicada: no poden enterrar-se tan fàcilment, es perden i acaben en voreres i portals.

Tenint en compte aquest cicle biològic durant el mes de maig passat es van col·locar un total de 27 paranys de feromones en diferents llocs d’Alcoi. El parany massiu consisteix en la col·locació de paranys amb la feromona sintètica (PITYOLURE) com a esquer amb la finalitat de capturar el nombre més gran possible de mascles de processionària (Thaumetopea pityocampa) en la seua fase de papallona i així reduir la probabilitat de trobada entre mascles i femelles. D’aquesta manera es pot aconseguir una disminució molt significativa del nombre de femelles fecundades. És imprescindible realitzar el parany massiu cada any sense interrupció per a aconseguir mantenir la població a nivells baixos. LOKIMICA realitza el parany massiu a Alcoi des de l’any 2004.

En concret els paranys van ser distribuïts de la següent manera:

 • Parc Zona Nord: 1 parany.
 • Parc Cantagallet: 2 paranys.
 • Recinte firal i antiga pista BMX: 2 paranys.
 • Glorieta: 2 paranys.
 • Passeig Cervantes: 2 paranys.
 • Cementeri: 2 paranys.
 • Poliesportiu Francisco Laporta: 4 paranys.
 • Parc Romeral i voltants: 1 parany.
 • Poliesportiu Caramanxel: 1 parany.
 • Zona enjardinada Caramanxel: 2 paranys.
 • Voltants Policia Local carrer Casa Blanca: 2 paranys.
 • Gormaget: 2 paranys.
 • Piscina Municipal José Trenzano: 2 paranys.
 • Al voltant del barri Font Dolça: 2 paranys.

El mes d’octubre es va realitzar el control dels paranys comprovant que havien capturat 274 mascles el que suposa que es van evitar fins a 274.000 erugues menys amb aquesta actuació.

De manera preventiva, es va dur a terme la inspecció i tractament dels punts susceptibles de processionària a Alcoi entre el 17 d’octubre i el 4 de novembre. En concret van actuar en 25 punts, en 13 d’ells van actuar amb endoteràpia, 10 amb polvorització i en 2 amb tots dos.

Per a realitzar el tractament preventiu mitjançant polvorització, s’utilitza un canó polvoritzador de llarg abast acoblat a un vehicle 4 x 4, aconseguint amb això un abast d’uns 30-40 metres, amb la qual cosa és capaç d’arribar a la copa de pins de gran envergadura.

Pel que respecta a la tècnica d’endoteràpia, tractament preventiu que consisteix en la realització de trepants en el tronc de la conífera, generant una cambra que omplin d’insecticida i que gradualment va sent incorporat a la saba bruta de l’arbre i conduït fins a les fulles on romandrà actiu durant diverses setmanes fins i tot mesos, d’aquesta manera l’insecticida actuarà sobre les larves d’insectes que s’alimenten de les fulles.

Aquestes 25 zones en les quals van actuar són: Parc del Viaducte, Pas del Benissaidó/Sota del pont de la Petxina, Carrer Isaac Peral, Pla de la Fàbrica, Parc Cantagallet, Recinte Firal i antiga pista BMX, Cementeri, Poliesportiu Francisco Laporta, Conservatori de Música i Dansa, Voltants de la reguarda de la Policia Local, Voltants Col·legi Sant Vicent de Paúl, al voltant barri Font Dolça, al voltant pont Fernando Reig, al voltant Col·legi Santa Ana, Passeig Cervantes, Parc Zona Nord, Camí de la Murtera/Placeta Armando Santacreu, Glorieta, Parc Romeral i voltants, Centre de dia carrer Encare, Poliesportiu Caramanxel, Zona enjardinada Caramanxel, Gormaget, Piscina Municipal José Trenzano i Parc Sindicat Alameda Camilo Sesto.

És important destacar que durant el mes de gener l’empresa va revisar els punts que han sigut requerits per l’Ajuntament, i va indicar que les incidències trobades procedien de bosses situades en propietats privades.

Cal ressaltar també que, a la nostra regió, i per tant en el terme Municipal d’Alcoi la processionària té un caràcter endèmic i no epidèmic, és a dir, pel fet que el clima és favorable per al seu desenvolupament, la plaga es troba de manera permanent en el nostre territori. El caràcter epidèmic es dona en regions on la plaga no és present normalment i es produeix un atac esporàdic i per tant no habitual.

Un altre punt rellevant per a tindre en compte són les pinedes situades en propietats i parcel·les privades i en les quals no es realitza cap mena de control i per tant serveixen de focus de contaminació de pinedes pròximes. És necessari que els propietaris d’aquests terrenys prenguen les mesures oportunes per a prevenir l’aparició de la plaga de processionària en les seues pinedes, ja que també poden afectar zones de parcs i vies públiques amb el consegüent risc per a la salut pública. Les mesures que poden prendre són: la utilització de paranys al juny- juliol-agost, el tractament de la pineda mitjançant polvorització a l’octubre-novembre, i si així i tot apareixen bosses, procedir a la seua poda o tractament localitzat.

Podem considerar que l’efectivitat dels tractaments realitzats a Alcoi és d’un 90%, ja que en moltes zones privades no podem garantir que els particulars duguen a terme els seus corresponents tractaments.

El regidor d’Obres i Serveis, Jordi Martínez, destaca que “és important que la ciutadania sàpia que contra la processionària comencem a actuar a l’estiu de manera preventiva, no esperem a l’hivern quan les erugues baixen dels arbres. Aquesta campanya ja ha finalitzat. No obstant això l’empresa adjudicatària està acudint durant aquest mes a revisar les zones que li indiquem des de l’ajuntament. Les àrees on s’ha actuat, són espais municipals que inclouen punts de gran afluència de gent. A l’hora de considerar els punts d’actuació s’han atés les peticions de la ciutadania i augmentat respecte als últims anys”.

 

 


Notícies relacionades:

No hi han notícies relacionades.

273