Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

Demà es reprén el programa per a la infància amb alteracions en el neurodesenvolupament en el Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre

 

El programa de Hidrocinesiterapia és fruit de la col·laboració i l’especial sensibilitat de les Regidories de Salut Pública i d’Esports de l’Ajuntament d’Alcoi i la Conselleria de Sanitat.

Demà dijous es reprén el Programa de Hidrocinesiterapia del Centre d’Atenció Pediàtrica d’Alcoi en les instal·lacions del complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre, aprofitant el got d’aprenentatge i les instal·lacions del complex esportiu, adaptades a poblacions especials. El programa de Hidrocinesiterapia és fruit de la col·laboració i l’especial sensibilitat de les Regidories de Salut Pública i d’Esports de l’Ajuntament d’Alcoi i la Conselleria de Sanitat i es durà a terme tots els dijous.

La Hidrocinesiterapia és una intervenció terapèutica dins del Programa d’Atenció precoç entesa com “el conjunt d’intervencions, dirigides a la població infantil de zero a sis anys, a la família i al seu entorn, que tenen per objectiu donar resposta al més prompte i de la manera més eficaç possible a les necessitats transitòries o permanents que presenten els xiquets amb trastorns en el seu neurodesenvolupament o que tenen el risc de patir-los. Aquestes intervencions, que han de considerar la globalitat del xiquet, han de ser planificades per un equip multiprofessional d’orientació interdisciplinari o transdisciplinari”.

En concret la Hidrocinesiterapia per als xiquets amb alteracions en el neurodesenvolupament o risc de patir-les, en el mitjà aquàtic, es converteix en una activitat beneficiosa que incideix en el desenvolupament integral de la persona tant en l’àmbit psicomotor, cognitiu, lúdic, de relaxació, soci afectiu, com a escala terapèutica. En aquest context, s’afavoreix la formació d’una unió espacial xiquet-mitjà, permetent la percepció de l’esquema corporal i afavorint el desenvolupament global. Tot això facilita una relació més profunda entre l’exterior i interior i intensifica les funcions augmentant les possibilitats de resposta motriu i sensorial. L’activitat aquàtica brinda als xiquets amb alteracions en el neurodesenvolupament o risc de patir-les la possibilitat de beneficiar-se de les propietats terapèutiques de l’aigua realitzant, amb l’ajuda del terapeuta i el familiar, una activitat pràcticament normalitzada molt diferent de la que pot realitzar en el medi terrestre. El valor terapèutic de l’aigua resideix en què és vector de temperatura i d’accions físiques mecàniques específiques. La figura del terapeuta, coneixedor de l’estat de salut del xiquet, possibilitarà una avaluació de les seues possibilitats físiques, necessària per a la programació d’objectius concrets i assegurant l’assessorament a l’entorn pròxim del bebé.

“Un dels avantatges de la gestió pública del Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre és que ens permet dur a terme programes que ajuden a tindre una millor qualitat de vida a determinades persones i que sense aquesta gestió pública, l’ajuntament no podria oferir”, ha destacat el regidor d’Esports, Alberto Belda.

La regidora de Salut Pública, Teresa Sanjuán indica que: “Volem tindre la millor Sanitat Pública possible i durem a terme, dins de les nostres competències, totes les accions possibles per a aconseguir-ho. Des de l’Ajuntament col·laborem amb l’Àrea de Salut per a ajudar a oferir els millors serveis públics a la ciutadania”.

CENTRE D’ATENCIÓ PEDIÀTRICA

El Centre d’Atenció Pediàtrica (CAPA), que va començar la seua marxa al novembre de 1990, com a Servei Sanitari Especialitzat de Suport a l’Atenció Primària del Departament de Salut núm. 15 d’Alcoi. En concret constitueix el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció precoç de referència per a la pediatria d’àrea. Com a servei sanitari és gratuït i universal, compost per un equip multiprofessional que inclou Psicòlegs Especialistes en Psicologia Clínica, Logopedes, Terapeutes, Fisioterapeutes, Treballadora Social i personal auxiliar. En coordinació amb la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil en la qual intervenen les figures de Psiquiatria i Infermeria. Per a atendre les necessitats que puguen presentar les famílies amb xiquets amb trastorns en el desenvolupament o risc de patir-los. L’atenció es presta en els Centres de Salut La Fàbrica d’Alcoi i Ibi I També es passa consulta a l’Hospital Verge dels Lliris d’Alcoi i en els centres de Salut de Cocentaina, Muro d’Alcoi, Ibi, Banyeres, Castalla i Onil. La forma d’accés és a partir de la derivació des dels Pediatres d’Atenció Primària o del Servei de Pediatria de l’Hospital.

 


240