Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

La regidoria de Gent Gran treballa de manera participada en un consell consultiu i assessor en les polítiques dirigides a persones majors

Forma part del Pla d’Acció Alcoi, Ciutat Amigable amb les Persones Majors 2022-2024

L’Ajuntament vol incorporar la visió i participació de la gent gran a les polítiques de la Ciutat, per això el passat dijous 29 l’equip tècnic del departament va presentar, a la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Alcoi, un esborrany del reglament de funcionament del Consell de Participació de Gent Gran donant 15 dies hàbils perquè les entitats, centres i col·lectius que tenen a veure amb les polítiques de Gent Gran puguen fer les seues aportacions de millora del document. Una vegada s’incorporen o no les possibles aportacions, començarà el circuit administratiu per a la seua aprovació al Ple.

Alguns dels objectius que arreplega el text són promoure la solidaritat social i la participació ciutadana amb la finalitat d’incrementar la corresponsabilitat en l’atenció de persones majors. També pretén potenciar la participació social, política i cultural de les persones majors en igualtat de condicions amb altres sectors de la població, vetlar per l’exercici eficaç dels drets de les persones majors en l’àmbit local, així com acollir l’experiència i riquesa cultural de les persones majors, potenciant la seua autovaloració i creativitat.

El Consell tindrà algunes de les següents funcions: elevar als òrgans de govern propostes i iniciatives per a millorar les actuacions municipals en l’àmbit de les persones majors, participar amb el disseny de programes i campanyes adreçades a fomentar la participació del col·lectiu i assessorar a l’Ajuntament
en iniciatives i suggeriments. Segons el text proposat, aquestes funcions és duran a terme a través de taules de treball que aniran creant-se en funció del projecte o àmbit temàtic que es treballe.
Recordem que Alcoi forma part del projecte “Ciutats Amigables amb les persones majors – Age Friendly Cities (AFC)”des de 2019, una iniciativa recomanada per l’OMS l’any 2007 amb un objectiu fonamental: afrontar dos dels reptes demogràfics sorgits en l’àmbit global: l’envelliment de la població i el procés d’urbanització.

 

Es considera que una ciutat és amigable si adapta les seues estructures i els seus serveis perquè resulten accessibles i integren a les persones majors amb diferents necessitats i capacitats. El projecte AFC ha facilitat la creació d’una Xarxa Mundial de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Majors, com a instrument d’intercanvi de coneixements, experiències i bones pràctiques amb la finalitat d’adaptar els entorns urbans i socials a les necessitats de les persones de major edat.

La regidora de Gent Gran, Aroa Mira, destaca que, «Per al Govern Municipal és seguir treballant per tal d’afrontar un repte important com és de l’envelliment de la població. Treballem perquè els serveis siguen accessibles i adaptats a les necessitats de les persones majors. La creació d’aquest Consell ens ajudarà a actuar coneixent de primera mà quines són les necessitats i quines són les idees que la Gent Gran ens pot aportar per tal de fer una societat millor per a tots i totes».


252