Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

L’Ajuntament d’Alcoi treballa per a millorar la vida de les persones majors

Alcoi forma part del projecte “Ciutats Amigables amb les persones majors – Age Friendly Cities (AFC)”des de 2019

L’Ajuntament d’Alcoi duu a terme diferents projectes amb l’objectiu de millorar la vida de les persones majors de la nostra ciutat. L’última iniciativa ha sigut participar en la IV Trobada d’ajuntaments de la xarxa de ciutats i Comunitats amigables amb les persones majors que tenia com a lema: “Entorns Amigables per a Viure Millor”.

 

 

La trobada era dirigida a responsables polítics i personal tècnic dels Ajuntaments que formen part de la Xarxa a Espanya, així com a organitzacions de majors i Consells Municipals de Persones Majors implicats en el projecte, així com a aquells ajuntaments que es troben en procés d’adhesió a la Xarxa. Va assistir l’edil de l’àrea, Aroa Mira acompanyada per personal tècnic.

L’esdeveniment va tindre lloc en la seu de l’Imserso a Madrid durant el mes d’abril passat amb tres objectius primordials. El primer era mostrar i conéixer experiències concretes i els seus resultats en diversos municipis per a aprofitar-les facilitant el debat i la difusió de coneixement. També enfortir la Xarxa afavorint el contacte, intercanvi i suport mutu entre els ajuntaments per a compartir recursos (materials, eines, informes…) i aprenentatges i finalment el tercer va ser: Millorar la qualitat de processos i actuacions desenvolupats en el marc del moviment mundial de amigabilitat amb les persones majors.

En aquesta quarta edició de la trobada es va posar el focus d’atenció en el futur i importància de la creació d’entorns amigables en la Dècada de l’Envelliment Saludable (2021- 2030), la superació de l’edatisme com a estratègia transversal i necessària per a millorar la vida de les persones majors, i la seua contribució a estratègies nacionals com la de soledat no desitjada, desinstitucionalització i cures.

També es va dur a terme la presentació de les conclusions de l’estudi de diagnòstics i plans d’acció de municipis de la Xarxa. 186 documents (diagnòstic, pla i avaluació) de 109 municipis espanyols; facilitats per l’Imserso. Realitzat en col·laboració amb el CSIC, “Investigació qualitativa sobre diagnòstics i plans d’acció de ciutats i comunitats amigables amb les persones majors. Una visió global de la Xarxa a Espanya”.

Es van cobrir les 120 places disponibles per a la participació presencial amb 36 ajuntaments representats presencialment i 281 connexions a la retransmissió via Youtube.

Tal com informem, la regidoria de Gent Gran treballa de manera participada en la creació del consell consultiu i assessor en les polítiques dirigides a persones majors. La regidora de Persones Majors, Aroa Mira, destaca que, «Per al Govern Municipal és continuar treballant per a afrontar un repte important com és l’envelliment de la població. Una ciutat amigable amb les persones majors és una ciutat per a totes les persones. Les persones majors són agents de canvi i han de tindre un paper rellevant en aquesta transformació dels entorns físics i socials per a millorar la seua qualitat de vida i des del nostre govern travarem perquè siguen protagonistes i puguen decidir per ells».

Recordem que Alcoi forma part del projecte “Ciutats Amigables amb les persones majors – Age Friendly Cities (AFC)”des de 2019, una iniciativa recomanada per l’OMS en 2007 amb un objectiu fonamental: afrontar dos dels reptes demogràfics sorgits en l’àmbit global: l’envelliment de la població i el procés d’urbanització. Es considera que una ciutat és amigable si adapta les seues estructures i els seus serveis perquè resulten accessibles i integren a les persones majors amb diferents necessitats i capacitats.


241