Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

La rehabilitació de Rodes avança amb una rotació de fins a 40 empleats treballant diàriament en les obres

 

Les obres del parc tecnològic-sociocultural de l’illa de Rodes, a Alcoi, avancen a molt bon ritme, segons s’ha pogut constatar aquest divendres en una visita amb els mitjans de comunicació. Les obres de rehabilitació d’aquesta antiga fundició estan valorades en més de 7 milions d’euros i cofinançades al 50% per la Unió Europea, a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) del Programa Pluriregional d’Espanya 2014-2020, que contribueix amb 3,7 milions d’euros; la Generalitat Valenciana, que aporta 2,6 milions d’euros; i l’Ajuntament d’Alcoi, que es farà càrrec de 900.000 euros.

Segons ha apuntat l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, en aquests moments treballen en l’obra fins a 40 persones a un ritme constant. D’aquests, s’acaba de contractar huit empleats, tots d’Alcoi i experts en diferents oficis. Tal i com va comentar al seu dia l’alcalde, el conjunt de les obras haurà donat feina fins a 400 persones una vegada finalitzades.

Fins al moment, ha afegit el regidor, s’han abocat 1.150 m³ de formigó en les obres actives (el parc tecnològic i el Centre de Desenvolupament Turístic d’Interior) i s’han utilitzat ja 21 tones d’estructura metàl·lica.

 

 

 

Les obres es van iniciar al novembre de 2021, amb un termini d’execució incial de 28 mesos i segons ha avançat Francés, la previsió és que estiguen acabades a la fi d’aquest 2023 perquè el complex siga funcional a principis de 2024.

En la part superior de l’illa, amb entrada des del carrer Vistabella, estan projectats els usos culturals, amb la instal·lació de l’arxiu municipal, la creació d’una sala d’actes i sales per a exposicions, així com espais d’ús social per al barri. A més, dues naus d’estil modernista situades en la zona central s’empraran per a celebrar congressos, jornades o presentacions vinculades a la dinamització econòmica i a acollir activitats econòmiques.

En la part més pròxima al parc de Cervantes se situaran les empreses tecnològiques, entre elles les que s’instal·laran a través de Districte Digital, les start-ups del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València i altres empreses de nova creació, que tindran ací espai per a desenvolupar la seua activitat i per a prestar servei al nostre teixit productiu en el seu procés de transformació. «Rodes serà un complex dedicat a l’atracció i retenció del talent a la nostra ciutat, creació d’empreses , dinamització econòmica i fer d’Alcoi un referent del turisme d’interior amb la posada en marxa del Centre de Desenvolupament Turístic d’Interior a la província d’Alacant», ha apuntat Francés.

La redacció del projecte sobre el qual s’està executant la rehabilitació del conjunt industrial de Rodes va sorgir del concurs públic organitzat per l’Ajuntament d’Alcoi i va ser adjudicada el 18 de juliol de 2020 a la UTE composta per Ramón Esteve Estudio, VVV Estudi, Isaac Montava i Carlos Sanjuán. Els treballs van ser adjudicats a la UTE de Víctor Tormo SL i Eladio Silvestre S.A a principis de novembre de 2021.

La superfície total construïda de quasi 12.000 metres quadrats, entre edificis destinats a usos culturals i tecnològics. La recuperació de la poma de Rodes es completa amb altres dues actuacions d’envergadura amb les quals s’aconsegueix una inversió total de més de 12 milions d’euros per a tot el projecte.

D’una banda, està duent-se a terme la rehabilitació de les antigues cotxeres que albergaran el Centre d’Interpretació Turístic d’Interior (CDTi), les obres del qual estan valorades en 2,1 milions d’euros i seran sufragades íntegrament per Turisme.

D’altra banda, es recuperaran dos antics edificis d’habitatges on s’integrarà un centre administratiu en el qual se situaran les oficines municipals i una àrea tecnològica i d’investigació en la qual s’instal·larà un centre de desenvolupament empresarial especialitzat, amb oficines i un ‘cotreball’ públic.

Aquesta actuació estava valorada inicialment en 2,3 milions, dels quals l’Ajuntament d’Alcoi anava a aportar el 55% i la Diputació d’Alacant el 45% restant. No obstant això, el concurs per a licitar les obres va quedar desert i l’Ajuntament d’Alcoi està revisant el projecte per a tornar a publicar-lo amb un preu superior.

El motiu que aquestes obres quedaren desertes es troba en l’increment del preu dels materials experimentat en l’últim any, una escalada que es va iniciar com a efecte de les excepcionals circumstàncies socioeconòmiques derivades de la pandèmia de la Covid 19 i que s’ha vist agreujada pel conflicte bèl·lic a Ucraïna.

 


239