Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

L’ajuntament d’Alcoi i l’estudi d’arquitectura ARAE Patrimonio y Restauración han organitzat les II Jornades Tècniques sobre intervenció en el Patrimoni Modernista

L'ajuntament d'Alcoi i l'estudi d'arquitectura ARAE Patrimonio y Restauración han organitzat les II Jornades Tècniques sobre intervenció en el Patrimoni Modernista

L’ajuntament d’Alcoi i l’estudi d’arquitectura ARAE Patrimonio y Restauración han organitzat les II Jornades Tècniques sobre intervenció en el Patrimoni Modernista, que se celebraran els dies 21, 22 i 23 de novembre de 2019 a la nostra ciutat.

Aquestes jornades han sigut reconegudes pel Consell d’Europa, com a activitat component de la programació de les Jornades Europees de Patrimoni.

Com ja ocorreguera en la primera edició, l’any passat coincidint amb la II *Fira Modernista a la fi de setembre de 2018, es tracten d’unes jornades obertes a totes les persones interessada en el patrimoni modernista, des del punt de vista cultural, arquitectònic o social.

Les jornades tècniques sobre intervenció en el patrimoni modernista pretén acollir a tot expert, amant o curiós per aquesta època tan recognoscible i anhelada de la nostra història recent, tenint en compte que com el seu nom indica, es tracta d’unes jornades tècniques, per a públic amb un coneixement sobre el tema. El seu preu és de 50 euros per al públic general i 20 euros per a estudiants.

Enguany, a més de centrar-ho en les formes de vida i construccions històriques de finals del S XIX, començament del XX (en la passada edició es va centrar en les solucions tècniques i temes de normativa que afecta a aquest patrimoni), es posarà l’accent principalment en el tema del Molinar, aprofitant les obres de rehabilitació que s’estan escometent ara mateix amb fons europeus FEDER. Per això, es debatrà i es comptarà amb un fil conductor que serà la planificació del patrimoni des d’un punt de vista territorial i multidisciplinària, on s’ha d’involucrar tant les administracions, tècnics, associacions culturals i, per descomptat, els propis ciutadans. Es parlarà també de la quasi sempre oblidada gestió i usos compatibles dels espais històrics i l’accés a aquests.

Les jornades es caracteritzen per estar estructurades en tres grans blocs temàtics que les identifiquen com un format nou i dinàmic dins d’aquesta mena d’activitats.
Primer, un programa de ponències que es desenvoluparan les matí del dijous i divendres (en l’IVAM CADA Alcoi), amb punt amb els majors experts en la matèria que allí ens exposaran:

José Antonio López Mira, cap de servei territorial de Cultura d’Alacant, des del punt de vista de les administracions en les propostes d’intervenció de nostres edificis històrics.

Monserrat Pugès, La responsable de l’àrea d’intervencions en patrimoni del *Ayto de Barcelona que ens presentarà un projecte participatiu sobre els paviments històrics de la ciutat de Barcelona. Projecte que està sent replicat en ciutats europees.

Esther Aparicio, antiga directora del Museu Nacional de l’Energia (ENA) premi Europa Nostra 2012, ens podrà aportar l’experiència de gestió d’un espai industrial reconvertit en espai museístic.

Altres punts de vista com el de Francisco Hidalgo (arquitecte tècnic que va dirigir les obres de rehabilitació del mercat central de València, excel•lent exemple d’arquitectura modernista)o Diana Sánchez (doctora arquitecta especialista en patrimoni industrial). El punt de vista local (encara que des d’una perspectiva més àmplia), ens acompanyarà Cristina Aleson, arquitecta U. de Gestió d’Edificis de la Cort de Justícia de la Unió Europea, veïna d’Alcoi, que exposarà una proposta de la recuperació del teixit del Molinar per a un ús eminentment social.

El segon bloc, que transcorrerà en el Casal de Nadal, durant el dissabte 23 de novembre de 9 a 14 i de 16 a 18.30. Es tracta d’un taller pràctic d’estucs, esgrafiats i talla volumètrica.

Impartit per Aldo Más i Enric Martínez. Restauradors que han intervingut en edificis de talla tal com la Basílica dels Desemparats o l’Església de Sant Nicolau. Per això, ens ha encantat que l’Ajuntament d’Alcoi ens haja cedit el Casal de Nadal per a poder realitzar aquestes reproduccions. Aquestes reproduccions seran elaborades pels propis participants, aprenent dels millors professionals del camp.

I el tercer bloc és el més innovador i amb el qual pensem que més s’enriquirà els participants. L’anomenat CAFE AMB PATRIMONI és una sessió oberta al fet que els assistents tinguen una participació més activa, on es para atenció als xicotets projectes, estudis de final de grau, idees o accions particulars, projectes d’associacions culturals que estiguen interessats a compartir la seua experiència en la salvaguarda del patrimoni modernista del seu municipi. Es pretendre crear original *networking entorn al patrimoni en diferents escales i sectors de la societat.

A més, perquè siga un espai realment còmode i distés, tenim el luxe de comptar amb la participació de Cerol-Café Licor i Café Barsel per a acompanyar a la sessió que al costat de Pastisseria Sofía, construccions Cantó (tots ells de la pròpia ciutat d’Alcoi) i l’empresa MAPEI que repeteix per segon any, ens patrocinen part de les jornades.
En aquest tercer bloc volem incidir que és un format completament innovador en trobades sobre patrimoni modernista, i per això estem en contacte amb Réseau Art Nouveau Network (xarxa europea d’expert sobre aquest corrent artístic) a qui els anirem informant del transcurs de les jornades per a contra així amb una cobertura internacional.

Per a conéixer més sobre les jornades:
https://jornadasrehabilitacionalcoi.com/


240