Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

Torna la temporada nadalenca del Betlem de Tirisiti

Com tots els anys,el Betlem de Tirisiti ens avisa de la seua arribada amb eixa oloreta a tradició que desprén tot el retaule quan el trauen de les caixes on romandrà durant tot l’any fins l’arribada del Nadal alcoià.

Les representacions del Betlem de Tirisiti se celebren a la ciutat d’Alcoi des de fa més de cent anys i són hereves, potser quasi úniques, d’una llarga tradició mediterrània de teatres de titelles, en format xicotet i temàtica amb elements populars i religiosos. Aquest substrat tan particular qualla en el marc de la industrialitzada societat alcoiana de la meitat del segle XIX.

El pesebre, que reuneix elements argumentals coneguts, afig també altres elements heterogenis on es reflecteixen els costums locals o els fets singulars protagonitzats per personatges tipificats o uns altres que el públic pot fins i tot reconèixer. És evident que el Betlem té les arrels ben assentades en l’estima popular i, per això, el nivell d’exigència respecte a la seua conservació i difusió, creixen cada nova temporada. El públic es compta per milers i la demanda sempre supera l’oferta del Nadal anterior, obligant a anticipar les representacions fins als primers dies de desembre.

Respecte a la tècnica, cal destacar que els titelles són del tipus anomenat ‘dempeus i vareta’. Això vol dir que els ninots, muntats sobre varetes verticals, corren per l’escenari per dins d’unes guies practicades entre els diversos elements escènics. Els manipuladors, des de baix i a l’abric de les mirades del públic, imprimeixen els diversos moviments longitudinals, transversals i oscil·lacions de les figures, i arriben a dotar-les d’una notable agilitat. Precisament aquesta manipulació característica, quasi desapareguda a favor d’altres com el fil, el guant o el teatre negre, és un dels factors que aporten major interès al pesebre, com ho és també la vocalització dels personatges mitjançant l’ús d’una llengüeta metàl·lica, el significatiu bilingüisme i el paper del narrador que estimula la participació del públic.

Com a consideració final, posarem l’accent en el gran valor històric i antropològic del Betlem de Tirisiti d’Alcoi. Potser, juntament amb un altre xicotet espectacle de titelles de Cadis, és l’esdeveniment més singular i antic encara vius, d’aquest format, en l’Estat Espanyol. Estem davant uns elements singulars del bagatge cultural col·lectiu. En el cas del Tirisiti, podem parlar d’un trasplantament vigorós des d’una altra època que ens acosta a la societat d’antany i a les generacions que ens han precedit.

És per això que per a que no perdeu aquestes dates, vos contem que Tirisiti començarà a fer riure als més menuts a la campanya escolar del 24 de novembre fins el 22 de desembre. També, comptarà amb unes sessions especials els dissabtes 2, 9 i 16 de desembre i les entrades per al públic general eixiran a la venda a partir del 15 de desembre per a la campanya que tindrà lloc del 23 de desembre fins el 5 de gener.

 


258