Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

Visitem l’exposició Teixits de Calada que organitza l’Associació Alcoi Industrial al Cercle Industrial d’Alcoi.

Visitem l’exposició Teixits de Calada que organitza l’Associació Alcoi Industrial al Cercle Industrial d’Alcoi.

Alcoi Industrial té entre les seues finalitats la investigació, la documentació i la difusió de la història industrial de la ciutat d’Alcoit i el seu Entorn. En ella, la Indústria Tèxtil ha sigut, i continua sent, el sector predominant de l’activitat empresarial. El coneixement territorial desenvolupat al llarg dels segles a les nostres comarques ha girat sobre processos tecnològics bàsics. En el cas de l’elaboració de teles i draps, la tecnologia dels “teixits de calada” ha sigut fonamental.

Amb aquesta motivació l’associació ha organitzat del 14 al 28 de novembre una exposició sobre els “Teixits de Calada”, amb la qual volen iniciar el camí cap al futur Museu d’Història Industrial d’Alcoi. La vocació de la presentació és tant demostrativa com didàctica, i s’han programat una sèrie de visites guiades, especialment enfocades als joves estudiants de Primària i Secundària d’aquestes comarques.

Des d’Alcoi Industrial es mostren convençuts de la necessitat de crear en Alcoi un gran espai museístic en el qual es faça valdre el patrimoni industrial alcoià. Aquesta proposta la volen fer extensible, no soles a la indústria tèxtil, sinó a les restants especialitats industrials presents en les comarques d’interior durant la nostra història recent. Parlarem amb Enrique Macià President de l’Associació qui ens comentarà que des de l’Associació ja es disposa d’una llista de diverses desenes d’especialitats tretes dels nostres 270 anys d’història industrial. Suficients per a elaborar un dels millors museus industrials d’Espanya. “Lloc, coneixement territorial i material històric no falten a Alcoi”, afirma Enrique.

També parlarem amb Eduardo, comissari de l’exposició, que en parlarà sobre les peces exposades com ara telers de calada, ordidors, vitrines expositores amb diferents utensilis per a l’elaboració de teixits de calada. La majoria d’aquest material ha estat cedit per a l’exposició per Rafael Juliá, mestre teixidor de Benilloba. Rafael, en 1945, qui i a l’edat de 10 anys va començar a treballar en la indústria tèxtil, com a aprenenta, “fent canons”.

Finalment, també parlarem amb Jose Luis membre de la Junta Directiva que ha estat qui ha confeccionat les presentacions audiovisual sobre aquest procés de teixit que acompanyen l’exposició. A més Jose Luis ens farà una revisió sobre els principals avenços tecnològics tèxtils de les primers telers fins l’actualitat. Ens destacarà que l’invent de la llançadora volant per John Kay, en 1733, promptament adaptat pels teixidors alcoians, va ser el detonant del procés de la Revolució Industrial a Europa.


241