Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
L´ALCOIÀ

Resum executiu del ‘Informe d’evolució econòmica de la Foia de Castalla’

Les empreses de la comarca han demostrat una notable resiliència i capacitat de creixement malgrat la inflació i els costos financers.

El recent informe presentat per IBIAE i elaborat per Econòmicament –consultora situada a Onil que desenvolupa l’activitat de control de gestió i estudis sectorials– analitza l’evolució econòmica de la Foia de Castalla, destacant el creixement empresarial, l’activitat industrial, l’ocupació i l’impacte de factors com la inflació. L’informe ha sigut presentat per Fernando Vicedo (CEO d’Econòmicament) i Pablo Fambuena (responsable d’Estudis Sectorials d’Econòmicament). Aquest informe és una actualització del realitzat l’any passat, i que té com a objectiu monitorar l’activitat empresarial de la Foia.

 

 

Creixement empresarial

La Foia de Castalla compta amb 1.104 empreses actives. En els últims 4 anys el creixement de la facturació ha superat el 31%, tancant en 2022 amb 2.323 milions d’euros i estimant en 2023 una facturació de més de 2.400 milions d’euros.

 

 

 

 

Activitat industrial

La indústria és un pilar fonamental, representant el 67% de la facturació total amb 1.568 milions d’euros en 2022 i el 66% de les ocupacions totals de la comarca.

Els sectors principals inclouen el plàstic (656 milions d’euros), el metall (320 milions d’euros) i el joguet (336 milions d’euros).

Cal destacar que la indústria del plàstic ha tingut un creixement del 42%, sent la branca industrial amb més força en l’actualitat.

És important assenyalar la capacitat de reacció de la indústria del territori havent caigut en 2020 un 1,9% quan en el mateix període el PIB nacional es va desplomar més d’un 11%

Augment de l’ocupació

Més del 26% de la població censada en la Foia es troba empleada en empreses del territori, havent crescut en els últims 4 anys un 10% la nova contractació i aconseguint 11.637 treballadors en 2022.

Impacte de la inflació

La inflació ha afectat els comptes de resultats. En primer lloc variant a l’estructura de costos amb l’increment de preu de les matèries primeres; en segon lloc incrementant-se els costos de personal i finalment amb un augment en els costos de finançament a causa de la pujada dels tipus d’interès. Malgrat aquests problemes, les empreses han mantingut els seus nivells d’inversió i creixement en facturació.

Valor agregat i productivitat

El valor agregat per persona ha mostrat fluctuacions que assenyalen els processos de negociació en els quals han hagut de participar l’empreses, a causa d’aquests canvis en les estructures de costos ocasionats per la inflació.

La productivitat ha augmentat en un 40% en aquest període analitzat, mentre els costos unitaris de personal han pujat un 7,2%. Això ha provocat que els costos de personal respecte a les vendes s’hagen diluït

Inversió i capitalització

Les inversions en actius fixos van sumar 1.134 milions d’euros en 2022.

Els fons propis van aconseguir 1.597 milions d’euros, la qual cosa demostra una sòlida base financera.

Conclusions

Malgrat els reptes econòmics com la inflació i els costos financers creixents, les empreses de la Foia de Castalla han demostrat una notable resiliència i capacitat de creixement. La indústria continua sent un pilar fonamental, amb inversions contínues i una base sòlida d’empleats.

La previsió per a 2023 és positiva, amb una facturació estimada que supera els 2.440 milions d’euros, consolidant la posició competitiva de la Foia de Castalla en el mercat.

Aquest informe confirma la solidesa i el dinamisme de l’economia local, destacant la importància de la indústria i l’ocupació en el desenvolupament regional.


248