Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Altres El Comtat Comunitat Valenciana L´ALCOIÀ TV INTERCOMARCAL

Anàlisi de les dades de l’atur a la Comarca de l’Alcoià i El Comtat del mes d’octubre

“Solucions per als Col·lectius de Treballadors/as més Vulnerables”

Les dades publicades avui pel Servei Públic d’Ocupació registrats el mes d’octubre a la Comarca
de la Muntanya, marquen un lleuger augment de la desocupació en 20 aturats més respecte al mes anterior, la qual cosa situa la xifra total d’aturats en 10.081. Aquestes dades reflecteixen la necessitat d’establir mesures concretes i suport a la creació de l’ocupació amb noves tecnologies i indústries que asseguren una ocupació estable i segur que combata la desocupació a la Comarca.

Per a UGT, una vegada atallat el problema de l’elevada temporalitat en el sector privat, és hora de passar a resoldre altres deficiències estructurals que encara continuen enquistades, impedint un funcionament eficient del mercat de treball que es traduïsca en una millor qualitat de vida de les persones treballadores. Una d’elles és la precarietat de la parcialitat de l’ocupació que hi ha entre els ocupats, un 12,6%, dels quals pràcticament la meitat (un 47,9%) ho fan de manera involuntària, per no poder accedir a una ocupació a jornada completa. Aquesta situació està generant una situació de pobresa laboral insostenible al nostre país. Alguna cosa que per al sindicat, és totalment injustificable per a una economia que pretén avançar cap a un model de creixement inclusiu i socialment just a través de l’ocupació de qualitat.

Unes altres són, la desocupació de llarga duració, la desocupació juvenil i la desocupació femenina, que continuen mantenint-se en nivells molt elevats i entre les causes dels quals es troben les deficiències de les polítiques actives d’ocupació. Quant a la desocupació de llarga duració no se’ls proveeix de les eines necessàries per a detectar les necessitats d’aquestes persones, oferint-los un catàleg d’ofertes formatives i laborals que directament no s’adeqüen a les seues pròpies trajectòries professionals. Respecte a la desocupació juvenil, el catàleg d’oferta formativa per a aquest sector té manca laboral dins de la formació, la qual cosa suposaria que aquest col·lectiu trobara una primera ocupació en condicions i poder accedir al mercat de treball amb certa experiència. Un altre dels col·lectius castigats és la desocupació femenina, la representació de la qual dins del mercat laboral és molt menor i més precària que respecte a la desocupació masculina. Aquest col·lectiu s’enfronta a majors dificultats per a trobar ocupació i va saber-ne’n prop del 61% de la població parada, i amb percentatges d’atur de llarga duració; tenen ocupacions més precàries.

Per a UGT són fonamentals les polítiques actives d’ocupació de qualitat, que solucionen la desocupació de les persones parades de llarga duració, de les persones joves i de la resta de col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat, així com polítiques encaminades a reduir la bretxa de gènere en el mercat laboral. Exigim una reforma laboral que atalle la precarietat en el treball i que millore la qualitat de vida de les persones, incloent els increments salarials per a combatre la situació inflacionista en la qual ens trobem.

ANÀLISI DE LES DADES

  • Per Municipis: Si analitzem els municipis, l’augment més lleuger s’ha produït a Alcoi amb 59 parats/as
    més, situant la taxa de desocupació en 4.755 parats/as, seguit de Muro d’Alcoi amb 15 parats/as més i una taxa de desocupació de 651 parats/as. No ocorre el mateix en els Municipis de Banyeres de Mariola, Ibi i Onil que reduixen les seues taxes d’aturat en 16, 14 i 12 parats/as menys, respectivament i situen les seues taxes de desocupació en 320, 1.632 i 521 desocupats/as, respectivament.
  • Per sectors: A nivell de la Comarca de la Muntanya l’atur ha registrat un descens en tots els sectors, excepte en el Sector Serveis, que augmenta amb 70 parats/as més. La Indústria redueix el número de parats/as en 25, de la Construcció amb 10 parats/as menys, Sense Activitat ho fa amb 11 parats/as menys i l’Agricultura amb 4 aturats menys. D’aquesta manera, la taxa de desocupació per sectors queden de la següent manera: Agricultura 217, Construcció 648, Indústria 2.540, Serveis 6.174 i Sense Activitat 502 parats/as.
  • Per sexe: Durant aquest mes en aquesta comarca, la desocupació augmenta entre el sexe femení amb 33 aturades més, mentre que el sexe masculí descendeix el nombre d’aturats amb 13 menys. Amb aquestes dades la taxa de desocupació femenina se situa en 6.260 aturades, dada que continua sent molt més elevat que el masculí amb 3.821 aturats. Amb aquestes dades es posa de manifest la bretxa laboral que continua havent-hi entre homes i dones.
  • Per edat: L’atur baixa en el tram d’aturats amb edats d’entre els 25 i 44 anys en 8 parats/as menys, mien- després de que en el tram de majors de 44 anys augmenta amb 28 desocupats/as més, i els joves menors de 25 anys, es queden amb el mateix número de parats/as que el mes anterior.
  • Augment en la contractació: Per a la UGT les dades de contractació confirmen el punt d’inflexió que ha suposat la reforma laboral en la qualitat de vida de les persones treballadores. És indubtable l’impacte positiu que està et- niendo la reforma laboral per a les relacions laborals del nostre país, introduint els incentius necessaris per a acabar amb la fraudulenta temporalitat que implicava enllaçar contractes de molt curta duració i reduint la inestabilitat laboral que patien milers de persones en els seus llocs de treball. Es registra un total de 2.689 contractes en la comarca la Muntanya, suposa un augment en la contractació respecte del mes anterior de 1.107 contractes, aquests resultats han sigut molt positius durant el mes de setembre, s’han realitzat 1.087 contractes indefinits, 1.457 temporals i s’han convertit en indefinits 145. És a dir, el 41% dels contractes registrat en aquest mes han sigut indefinits, el 54% temporals, i s’han transformat en indefinits el 5%. Les dones continuen ocupant només el 42% de les ocupacions indefinides i la major part d’ocupacions temporals. Per sectors, són els serveis els qui suma la dt. – yoría de les contractacions 1.488, seguida de la indústria amb 986 contractes, en la construcció s’han registrat 184 i en l’agricultura 31 contractes . Quant a Municipis, Alcoi suma 1.074 contractacions (augmenta en 367), Ibi amb 601 contractacions (puja en 264 contractes) i Castalla amb 212 contractes (augmenta en 69 contractes).

Per a UGT, la reforma laboral introdueix els incentius necessaris per a acabar amb la fraudulenta temporalitat que implicava l’amb catenación de contractes de molt curta duració i reduint la inestabilitat laboral que patien milers de persones en els seus llocs de treball. Ara que el contracte indefinit s’ha convertit en la modalitat de referència per a l’amb tratación, és el moment d’ampliar les seues garanties i continuar protegint els drets de les persones treballadores, acabant de rematar aquelles qüestions que van quedar sense resoldre, com la reforma de les causes i el cost de l’acomiadament.

 

 


240