Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Biar

José Maestre Escobar ens presenta el seu Llibre “La cerámica de biar. Los Maniseros”

  • L’ofici del fang a Biar ha estat un des referent més importants de la comarca. Coneixem dos tipus de fang per a l’elaboració dels diferents productes, un blanc per a les orses de mel, cànters i atuells; i un altre encarnat del qual es produeix un bon vidriat i s’exporta als pobles dels voltants.

 

 

Ja en el segle XIII es fa al·lusió a la ceràmica biarense:

Quan el rei Don Jaime va reconquerir Biar es va trobar la sorpresa que la indústria de ceràmica es trobava molt avançada en aquesta vila, atorgant molts privilegis als terrissaires biaruts.

 

Una notícia de 1564 posa de manifest que la producció dels càntirs i olles de Biar arriba fins al Regne de Castella, i demostrant així la importància de la terrisseria d’aquesta vila durant el segle XVI. Així com l’existència de 14 fàbriques de ceràmica.

 

Aquesta tradició terrissaire evoluciona amb el temps i en el segle XVIII se suma a la fabricació de ceràmica fina. En aquesta època hem de destacar a un personatge rellevant en la producció de pisa fina, Pasqual Ochando (1743-1798) qui al costat dels seus descendents va deixar empremta en aquesta activitat.

 

Sobre totes aquestes qüestions versa el llibre “La cerámica de biar. Los Maniseros” de José Maestre Escobar, recenment nomenat arxiver de la localitat. Un estudi rigorós i molt ampli que mostra la importància d’aquest ofici a la Vila de Biar


236