Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Castalla

Esport pas a pas: Club Rítmica Castalla En Dansa

Hui al nostre programa visitem al Club Rítmica Castalla En Dansa als seus entrenaments al Poliesportiu Muncipal de Castalla. Parlem amb les seues entrenadores per conéixer com es preparen i entrenen amb molta disciplina, treball i exigència, quines són les diferents aparells que composen aquesta modalitat esportiva. Visitem els diferents entrenaments de competició i també els de l’escola base de les futures gimnastes que comencen en edats primerenques.

 

 

La gimnàstica rítmica és una disciplina esportiva que combina elements de ballet, gimnàstica i dansa, així com l’ús de diversos aparells com la corda, el cèrcol, la pilota, les maces i la cinta.

En aquest esport es realitzen tant competicions com exhibicions en què la gimnasta s’acompanya de música per mantenir un ritme en els seus moviments, realitzant un muntatge amb aparells o sense. La gimnàstica rítmica desenvolupa l’harmonia, la gràcia i la bellesa mitjançant moviments creatius, traduïts en expressions personals a través de la combinació musical, teatral i tècnica, que transmet, principalment, satisfacció estètica als espectadors i al jurat técnic de cada competición o exhibició esportiva. 

La carrera esportiva d’una gimnasta rítmica sol tenir una longevitat curta en comparació d’altres esports. Normalment es comença a practicar a edats primerenques. La pràctica de gimnàstica rítmica ha de desenvolupar habilitats com a força, potència, flexibilitat, agilitat, destresa i resistència, per assolir el grau tècnic necessari per a mostrar vigor, bellesa i harmonia en els moviments de l’exercici. De manera general, la gimnàstica rítmica ha tres aspectes que s’han de treballar: moviment corporal, maneig de l’aparell i l’acompanyament musical. Aquests tres elements formen la unitat que fonamenta la gimnàstica rítmica.

Com a preparació, la gimnasta té els exercicis físics iniciats en l’edat escolar per millorar les seues aptituds físiques i coordinació motora, així com fomentar la seua interacción social , més enllà del plaer i l’estímul provinent de la pràctica. La introducció dels aparells s’ha de fer gradualment perquè xiquetes i xiquets s’adapten a les característiques de cadascun. Aquesta preparació es realitza per al futur, en què la/el gimnasta tindrà una millora de la condició física i gaudirà d’experiències sorgides de la convivència en equip, així com una major estructura psicològica en haver d’enfrontar-se a situacions oposades com la victòria i la derrota, ja que la preparació mental és molt important també en aquest esport. També cal una bona educació alimentària és essencial per al manteniment tant del rendiment físic com intel·lectual.

Per a una pràctica ideal de gimnàstica rítmica, cal una interacció entre gimnasta, entrenador i família, per tal de crear hàbits adequats, tant alimentaris i socials com de seguretat, per al manteniment del benestar físic i psicològic, el qual generarà efectes positius en el rendiment intel·lectual i esportiu de les gimnastes.

Si volen conéixer més sobre aquest esport no es perden aquest reportatge!!

 


241