Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Castalla

Visitem l’Associació Àgora-Foia de Castalla

L’associació ÀGORA-FOIA DE CASTALLA naix al juliol del 2000 amb la intenció de servir d’ajuda i suport a tota persona afectada de càncer i als seus familiars de la localitat de Castalla. Es va formar per la iniciativa d’un grup de dones, que o bé havien patit la malaltia o algú de la seua família o amistats l’havia patida.

 

 

Per a elles va ser de gran ajuda comptar amb el suport mutu que van comptar durant aqueix procés vital de les seues vides i per això van decidir constituir una associació des d’on oferir les seues experiències, aprenentatges i poder comptar amb professionals de la salut per a donar una millor resposta tant a les persones amb càncer com als seus familiars.

 

Des de llavors han anat creixent i cada vegada són més les persones que formen part de l’associació. Durant aquest temps hem creat un gran grup d’autoajuda on organitzem activitats de caràcter preventiu, terapèutic i formatives obertes als seus socis i sòcies i per descomptat a tot el públic que aquest interessat o sensibilitzat amb aquesta malaltia.

 

L’associació té com el seu objectiu principal assistir, secundar i ajudar a les persones malaltes de càncer i als seus familiars en l’àmbit psicològic, sanitari i social durant el procés de la malaltia.

 

Per a això des de l’associació proposem:

 

  • Desenvolupar programes de promoció per a la salut que potencien i desenvolupen noves formes de comportament sanitari i sociocultural per a l’autonomia personal i la salut.
  • Informar, secundar i assessorar en totes les fases de la malaltia tant a qui la pateix com als seus familiars.
  • Oferir recursos psicoterapèutics complementaris als tractaments mèdics.
  • Promoure l’aprenentatge de diverses tècniques per a aconseguir que la persona es convertisca en un agent actiu del seu propi procés de curació.
  • Realitzar accions amb les quals sensibilitzar i divulgar informació sobre el càncer prioritzant la prevenció i la promoció de la salut.
  • Establir xarxes de col·laboració amb altres institucions en la lluita contra el càncer.
  • Desenvolupar programes de formació especialitzada en l’atenció a pacients amb càncer per professionals de la salut.
  • Crear programa de voluntariat per a donar suport i ajuda pràctica a persones malaltes de càncer i als seus familiars.

 

L’Associació Àgora-Foia de Castalla ha iniciat un projecte solidari en col·laboració amb els centres de perruqueria i estètica de la localitat. Es tracta d’oferir un servei d’atenció i suport a les i els pacients oncològics que a causa del seu tractament pateixen problemes relacionats amb el cabell i la pell.

 

Tota teràpia oncològica comporta una sèrie de canvis en el nostre organisme al qual cal fer front. Es tracta de substàncies químiques que són introduïdes en el nostre cos per a ajudar-nos a destruir les cèl·lules canceroses i això comporta una sèrie de repercussions o efectes secundaris.

 

Els efectes de la quimioteràpia o la radioteràpia són diferents en cada pacient. El cos pateix una sèrie d’alteracions en la pell, el pèl o les ungles. L’estètica oncològica pretén ajudar a minimitzar els canvis produïts en la nostra imatge corporal.

 

L’objectiu és ajudar als i les pacients amb càncer perquè aconseguisquen el seu benestar físic i emocional. Alguns tractaments són molt agressius amb la pell i impacten negativament en l’aspecte físic. 

 

Conèixer quins canvis es produiran i en quina mesura es poden prevenir o tractar, és essencial per a les persones durant i després de tractaments amb quimioteràpia i radioteràpia. La informació i comptar amb professionals dóna seguretat. Els centres de perruqueria i estètica són els llocs de confiança i on cerquem informació, ajuda i assessorament. Per això creiem que és important crear una xarxa de col·laboració, atenció i formació entre els i les professionals de l’estètica i l’associació. A més en oferim un servei de recollida de cabell per a donacions, banc de perruques i mocadors.


240