Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Cocentaina

Inauguració de I Jornades de Memòria Democràtica a l’Alcoià i el Comtat

 

Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina:

VÉNCER, REPRIMIR, DETINDRE, TORTURAR, EMPRESONAR, SOBREVIURE, MATAR, EXPLOTAR, CONTROLAR, SUBSISTIR, SUBVERTIR, RESISTIR, Aquests són els títols dels 10 penals més la cel·la que es compon l’exposició que ahir, es va  inaugurar al Centre de Cultura el Teular de Cocentaina amb l’obertura de les I Jornades de Memòria Democràtica a l’Alcoià i el Comtat.

El significat d’aquests títols va ser la repressió de la dictadura franquista als vençuts, els que van defensar la legalitat de la II República les Llibertats i la Democràcia. Els 40 anys de franquisme i la posterior de transició construïda en els fonaments de la dictadura, ens ha portat on estem ara a reivindicar la MEMÒRIA DELS OBLIDATS i moltes de les paraules dels representants institucionals han anat dirigides a la necessitat de reivindicar i aconseguir la VERITAT, JUSTÍCIA I REPARACIÓ. Interessant la participació, però hem d’insistir que la recerca de la veritat de la nostra història més recent i traumàtica l’hem d’aconseguir perquè no es repetisca.

 

L’acte ha començat amb l’Àlex Barber, president de Fòrum que ens ha dit unes paraules sobre l’exposició i la necessitat de visitar-la, perquè recórrer-la és recórrer el que van viure els nostres AVIS, PARES, FAMÍLIES I VEÏNS.

Seguidament ha anat donant la paraula a Vicente Gil, secretari general FVMP, insistint en la col·laboració entre administracions i associacions memorialistes, donant la gràcies al Fòrum per l’organització.

Gabriel Tomàs alcalde de Muro, ens va traslladar que per al seu poble és un honor participar en aquestes jornades, reconeixent l’esforç del Fòrum.

Jordi Silvestre, regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Alcoi, disculpar la no-presència de l’alcalde Toni Francés. Agrair la feina del Fòrum a dur a terme projectes com el No Oblidem i ara aquestes jornades, insistint a donar-nos el suport per seguir.

Iñaki Pérez, director general de Qualitat Democràtica, el títol “No tindreu pau després de la guerra”, ja és un títol que va directe al cor, les víctimes que van patir la seua llibertat, vida, patrimoni, etc. es mereixen tots els esforços de la Generalitat, administracions i associacions per buscar-los la Veritat, Justícia i Reparació.

Toñi Serna, secretària de Qualitat Democràtica, caminar junts per construir un present millor i reconéixer els nostres valors democràtics i no oblidar el nostre passat, per fer-nos més lliures, i gràcies a la feina de molta gent, que els demane que no, ens oblideu.

Mireia Estepa, alcaldessa de Cocentaina, donar-los la llum a aquesta veritat que si mirem cap enrere fa olor de feixisme, podeu estar orgullosos de les entitats com el Fòrum que van ser una de les primeres entitats que es van crear i van col·laborar amb la FVMP i la Generalitat, gràcies a tots per la col·laboració i el suport institucional.

Tanca l’acte el concert col·laboració d’Andreu Valor “CANÇONS DE LIBERTAT”, que amb la seua música, cançons, poesia i paraules ha estat un plaer per als assistents que amb els seus aplaudiments ho reflectien. Gràcies, Andreu per donar-nos suport.

Donem les gràcies a totes i tots, treballadors, tècnics de les administracions, etc que han fet possible aquestes jornades i en especial a la companya Rosa Brines de la CAMDE-PV. Gràcies i continuem.

Cocentaina 22 setembre 2022

 

 

Exposició:

                                                          

 


242