Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Ibi

Dimecres 18 de setembre, últim dia per presentar al.legacions a la modificació del projecte de marcroplana solar

Nota de premsa de "macroplantasno" :

Les associacions iberudes Amics de les Muntanyes, El Teix i l’Ateneu Popular la Gavarnera, alerten que els nous emplaçaments afecten de prop zones de nidificació d’aus, segons experts, i per això estaran arreplegant firmes físicament dimarts 17 de setembre de sis a huit de la vesprada al Centre Social Polivalent Carme Garrigós d’Ibi.

La nostra posició respecte del projecte “KENERJONA II” es resumix en la frase “renovables sí però no així”. Tant l’empresa promotora com les administracions, s’han oblidat de l’opció més sostenible, social i ecològica: l’autoconsum fotovoltaic, els projectes municipals, les comunitats energètiques locals i les cooperatives. Les plantes fotovoltaiques haurien d’estar supeditades a l’interés general i a la preservació dels recursos naturals, però estem veient que la intenció de projectes com el “KENERJONA II” a Ibi i el “KENERJONA I” de Castalla, amb la infraestructura d’evacuació de Tibi, són merament especulatives.

Els projectes “KENERJONA I i II” es pretenen implantar sobre sòl no urbanitzable, transformant els camps de cultiu (com el Safareig p. e.) en sòls per a ús industrial. Es tracta de projectes amb finalitats comercials, i no d’un servici per als municipis de la zona. L’energia que generaran estes plantes fotovoltaiques no serà consumida en els municipis d’Ibi ni de Castalla, ni a la comarca. La seua producció serà transportada per a ser consumida en les àrees urbanes i industrials del litoral pel que considerem que este projecte No és d’Utilitat Pública.

Quant a ocupació, ni en l’anterior projecte ni en l’actual es fa cap menció a la contractació de mà d’obra de la comarca en els processos de construcció o de manteniment de totes dues plantes. Moltes de les espècies animals i vegetals existents en les nostres terres o ecosistemes són rares i requerixen d’un grau màxim de protecció. Este tipus d’indústria no el respecta, posant en risc la flora i la fauna del lloc on s’implanta i els seus limítrofs. La planta “KENERJONA II” se situa íntegrament en una Àrea Prioritària de reproducció, alimentació, dispersió i concentració local de les espècies d’aus incloses en els catàlegs d’espècies amenaçades. Sobre aquest tema, Javier Barón, biòleg i ornitòleg pertanyent al grup GAAL i fundador de BioApus, s’ha prestat a ajudar-nos, aportant les dades d’un estudi que realitza des de 2019 sobre l’avifauna del Riu Verd, amb unes 3.000 aus de 50 espècies anellades i controlades, altres espècies protegides com una parella nidificant de brúfol o enormes bàndols d’oroneta, la zona d’alimentació de les quals són camps de cultiu on es projecta la macroplanta. Constatant l’intercanvi poblacional entre el Parc Natural de la
Font Roja i el Riu Verd.

Sobre els danys a la fauna (vertebrats i invertebrats), es reconeix el mal per la deterioració o pèrdua d’hàbitats en la fase de construcció. L’estudi del paisatge que presenta el projecte, és superficial i insuficient i no justifica el compliment de la normativa ni les mesures necessàries per a la seua preservació. Quant a la incidència del projecte en el canvi climàtic, els càlculs no concreten l’impacte que la construcció de la planta provocarà en el nostre municipi. No es presenta cap estudi específic respecte a l’emissió de calor ni de contaminació lumínica. Tampoc té en compte l’impacte en la recàrrega d’aqüífers, com tampoc esmenta l’aigua necessària per al procés de neteja de les plaques fotovoltaiques. A més d’altres deficiències, també és insuficient el projecte d’intervenció arqueològica.

Estes notes explicatives, les hem extretes de les al·legacions que presentarem al projecte “KENERJONA II”. Document que podreu consultar si ens faciliteu un correu al qual remetre-les. El nostre email de contacte és: macroplantesno@gmail.com

El dia 17 al Centre Cultural Polivalent Carme Garrigós de 18 a 20 hores estarem arreplegant firmes físicament. A banda de vindre allà a firmar-les perquè nosaltres les presentem l’endemà, ens podeu ajudar donant a conéixer les notes de premsa i les al·legacions als vostres coneguts. Les al·legacions les podeu descarregar ací (https://acortar.link/Myiltb) presentar amb la vostra firma electrònica a través de la Seu Electrònica (https://acortar.link/okCdoO); per enviar correu físic a l’adreça: Direcció General d’Energia i Mines de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. Si teniu dubtes podeu contactar amb nosaltres per les xarxes socials.


197