Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Ibi

Promotora de la nueva planta solar Kenerjorna I en Ibi

L’empresa espanyola Kenermora Solar, promotora de la nova planta solar Kenerjorna I a Castalla, ha presentat un projecte similar per a Ibi.

En els pròxims dies està previst que la Generalitat traga a exposició pública FV Kenerjorna II, en el terme municipal d’Ibi, amb la mateixa potència i mòduls solars que la de Castalla, és a dir, una potència instal·lada de 40’8 MW a través a les seues 72.352 plaques solars, i sobre una superfície barrada de 92 hectàrees. Se situaria al sud del nucli urbà iberut.

Tal com explica l’alcalde, Sergio Carrasco, en breu mantindrà una reunió amb els responsables d’aquesta empresa, a petició de la pròpia mercantil, per a conèixer els detalls i l’abast d’aquest projecte, que se situaria en el sòl d’ús industrial NPI-6, situat enfront del polígon de Smurfit Kappa.

Paralització de llicències
Carrasco es mostra prudent a l’hora de valorar la viabilitat d’aquest projecte, del qual ja disposen de llicència, i recorda que els ajuntaments únicament poden denegar el permís d’instal·lació en sòl municipal.
Precisament, l’Ajuntament d’Ibi va aprovar al juny de 2021 suspendre la implantació de centrals fotovoltaiques i parcs eòlics en sòls no urbanitzables del seu terme municipal, permetent només les instal·lacions particulars.

Contra la línia elèctrica
Tant la planta de Castalla com la d’Ibi, que es tramiten en paral·lel, comparteixen estesa i subestacions elèctriques i sumarien 81’6 MW de potència instal·lada i més de 144.700 plaques solars sobre 170 hectàrees. Les plaques solars d’aquests dos nous projectes abastarien 119 hectàrees, 6 a Castalla i 63 a Ibi, amb una inversió total de 60 milions (30’7 a Castalla i 29 a Ibi).

No obstant això, aquest ambiciós projecte compta amb hàndicap important i és que comparteix una línia elèctrica de quasi 20 quilòmetres que travessaria la Zona d’Especial Protecció per als Ocells (ZEPA) del riu Montnegre, en el terme municipal de Mutxamel. El col·lectiu Ecologistes en Acció ja han anunciat que presentaran al·legacions que anuncien al·legacions.
Aquesta línia elèctrica, segons consta en el projecte, aniria des de la nova subestació Sarganella, a Castalla, fins a una altra de nova construcció a Mutxamel, ST Boter, des de la qual es bolcaria l’energia a través d’una altra nova estesa en la subestació elèctrica de Xixona, municipi que també ha suspès llicències.

 

 


243