Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Monòver

José Payá Bernabé rebrà la Medalla Azorín de la Ciutat de Monòver a títol pòstum

Serà en un acte que se celebrarà el 28 d’abril al Teatre Principal.
L’entrada serà lliure, però caldrà tenir invitació prèvia.

Monòver, Dimarts, 28 de març de 2023.- L’Ajuntament de Monòver ha anunciat la celebració d’un esdeveniment destacat per a la ciutat relacionat amb l’Any Azorín, 1873 – 2023, dins la celebració del 150 aniversari del naixement de l’escriptor monover.

Es tracta de l’acte de lliurament de la Medalla Azorín de la Ciutat de Monòver. Un guardó que poques persones ostenten i que, enguany, s’ha decidit lliurar a José Payá Bernabé, a títol pòstum.

L’acte se celebrarà al Teatre Principal de Monòver el proper 28 d’abril a les 19:00 hores i hi participarà el Grup de Cambra del Màster en Interpretació i Investigació de la Música, CSM Óscar Esplá d’Alacant.
A més a més, durant el lliurament, s’estrenarà la partitura d’una peça que el compositor Miguel Brotons ha escrit basant-se en la biografia d’Azorín i en textos d’obres seues com ara La Voluntad o La Ruta de Don Quijote. El nom d’aquesta obra és “Vivir es ver volver”, com a homenatge a Azorín i està pensada per a soprano i piano.

Aquesta iniciativa va sorgir després que José Payá contactara el 2019 amb Brotons per tal d’encarregar-li composar una peça amb textos de l’escriptor monover, en vore una altra obra que va escriure sobre l’Institut Gil-Albert. El compositor va acceptar la proposta i la va acabar durant la pandèmia, just quan
es va assabentar que Payá havia faltat inesperadament. Per aquesta raó, Miguel Brotons dedica aquesta obra “a la ciutat de Monòver i a José Payá”.

Per tant, els músics del Màster en Interpretació i Investigació de la Música, CSM Óscar Esplá d’Alacant seran els encarregats d’interpretar per primera vegada aquesta composició musical tan especial amb una soprano. Segons apunten des del consistori, l’entrada serà lliure. No obstant això, caldrà tenir invitació, que es podrà arreplegar a la Casa de Cultura de dilluns a divendres de 19:30h a 21:00 hores.

 José Payá Bernabé
Cal recordar que José Payá Bernabé va ser durant quaranta anys el director de la Casa-Museu Azorín de Monòver i va faltar el gener de 2021 de manera sobtada. Pepe Payá era un home molt vinculat a Monòver i a la cultura. Expert Azorinià que va treballar per la difusió de l’obra de l’escriptor monover, per la promoció de la Casa-Museu Azorín i, per extensió, per la ciutat de Monòver.
Payá era expert en la vida i obra de José Martínez Ruiz i va publicar nombrosos treballs al voltant de la seua figura. Seran els seus familiars els encarregats de rebre aquest important reconeixement de la ciutat de Monòver. L’Alcalde de Monòver, Alejandro García, considera que “amb aquest acte reafirmem el nostre compromís en la promoció i difusió de la figura d’Azorín i en el reconeixent dels monovers i monoveres que treballen pel nostre poble “.


Notícies relacionades:

275