Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Onil

Fitur 2024: Atractius turístics, Palau-fortalesa del Marqués de Dos Aigües, Museu de la Nina i projecte industrial Vall del Joguet

Onil està present un any més en la 44ª edició de la fira més important de turisme FITUR, la Fira Internacional de Turisme a IFEMA Madrid,  la fira de turisme més important del món, on està promocionant el seu patrimoni monumental, històric, cultural, festiu, natural i gastronòmic; i especialment les seues nines, conegudes com les “millors nines del món”.

 

Entrevistem a Jaume Berenguer Pastor, Alcalde d’Onil, per a conéixer més detalls sobre la gastronomia colivenca, la força econòmica del turisme d’Onil on el patrimoni es la fortalesa d’aquesta vila i el turisme industrial també és un punt fonamental amb la fabricació de les millors nines del món i el seu Museu de la Nina. A la zona de tasts de l’estand de Costa Blanca, Onil en un showcooking mostra el deliciós seu arròs de muntanya, cuinat amb el preuat i guardonat oli d’Onil.

 

 

També en el videowall de Costa Blanca, la Vila d’Onil ha presentat la nova campanya turística “Viu el Palau”, on es destaca que el Palau-fortalesa del Marqués de Dos Aigües colivenc és un primer pas per a descobrir tot el que t’ofereix Onil, i gaudir el patrimoni històric i cultural. Una fortalesa molt emblemàtica on les voltes, arcs i finestres amb pedestals són els protagonistes i on podràs conéixer en les seues diferents sales tota la història d’Onil, un gran patrimoni que acull aquesta emblemàtica fortalesa gòtica-renaixentista.

 

 

 

D’igual manera, la Vila d’Onil ha presentat a la Plaça Central de l’estand general de la Comunitat Valenciana el projecte estratègic de turisme industrial “Vall del Joguet”.

Per aquest motiu, entrevistem a Rubén Garrido Regidor de Turisme de l’Ajuntament d’Onil i destaca l´eslogan: “En Onil nuestro patrimonio es nuestra fortaleza. Ven y desúbrelo”. L’edil de turisme ens parla del Palau -fortalesa del Marqués de Dosaigües com a principal fortalesa turística, també ens dona més detalls sobre el projecte de turisme industrial Vall del Joguet i sobre la subvenció turística rebuda per a desenvolupar aquest projecte a la Vall del Joguet, sent Onil el bressol del les nines.

 

 

 

 

Visitem l’emblemàtic Palau-fortalesa del Marqués de Dosaigües, on parlem amb David Pons, tècnic de turisme de l’Ajuntament d’Onil, per a conéixer els diferents recursos i atractius turístics de la Vila d’Onil.

 

El Palau Fortalesa del Marqués de Dos Aigües (situat a la Plaça Major, 1), es va començar a construir sobre el 1539 i es va finalitzar sobre l’any 1614. Es d’estil gòtic renaixentista.

Encara que el Palau es conegut com el del Marqués de Dos Aigües, aquesta denominació no reflexa la realitat. El va manar construir Ramón de Vilanova, Baró de la Foia de Castalla i Senyor d’Onil i Fabanella. El Palau té un fossat exterior que dona entrada al Claustre interior, al qual es trobava la presó de la Jurisdicció Senyorial.

Tant al Claustre com als arcs, va faltar molta mà d’obra. Les habitacions de l’interior son de volta i les finestres tenen còmodes repeus medievals d’obra sense acabar. La resta de l’edifici son plantes molt grans amb bonics sostres de fusta amb artesania sense treballar.

El patrimoni monumental, històric cultural d’Onil és la gran fortalesa turística d’aquesta Vila juntament amb les seues conegudes nines. Visitar Onil “el bressol de les nines”; a l’interior de la Província d’Alacant, és descobrir el seu ric patrimoni històric, monumental i cultural en el seu emblemàtic Palacio-fortalesa del Marqués de Dosaigües, i gaudir de l’experiència turística de viure la màgia de tornar a la nostra infantesa en visitar les fàbriques de nines o el magnífic Museu de la Nina d’Onil (situat en el bell palauet senyorial de la “Casa de l’Hort”).

 

 

 

Volen fer un viatge en el temps i gaudir de les nines d’Onil?  Ens endinsem a la Casa de l’Hort, el palau senyorial de la família Payá, “La Casa de l’Hort”, on està ubicat el Museu de la Nina i l’oficina de turisme d’Onil (Tourist Info Onil). Ací parlem amb David Pons, técnic de turisme de l’Ajuntament d’Onil perqué ens conte més detalls sobre el Museu de la Nina.

 

Al Museu de la Nina d’Onil poden gaudir en família d’una visita on descobrireu la història de la nina d’Onil des dels seus inicis, amb la fabricació artesanal, fins a la industrialització i modernització dels nostres dies.

La indústria de les nines d’Onil es remunta a finals del segle XIX. Des d’aquell moment, aquest ofici artesanal ha format part de la majoria de famílies d’aquesta localitat. En la visita al Museu, descobriran el mètode d’elaboració de les primeres nines fins a aplegar al procés actual de fabricació. Coneixeran com un xicotet poble d’interior s’ha convertit en referent mundial de la fabricació de nines artesanals.

Gaudiran de l’àmplia exposició de nines clàssiques i actuals amb les quals compta el Museu. I com a colofó final, una exposició de Nancys i la gran ciutat de Playmobil els espera a l’última planta de l’edifici.
Més informació en: Tourist Info Onil-Museu de la Nina (Casa de l’Hort, Avda. de la Pau, 2) tel. 606 02 33 07 / 96 556 53 65 o en la página web oficial del Museu de la Nina d’Onil: https://xn--museodelamuecaonil-x0b.es/ o en su Facebook: https://www.facebook.com/onildollmuseum/

 

 

Saben com es fabriquen les nines d’Onil? A Paola Reina porten dècades treballant a Onil (Alacant), la laboriosa vila coneguda com el “bressol de les nines”; per a portar il·lusió a xiquets i xiquetes de tot el món. Eixe camí els ha permés imaginar, somiar i innovar. Innovar en el seu procés d’elaboració artesanal, en el disseny i en la millora de la qualitat de les seues nines. Parlem amb Camilo Bernabeu, director d’aquesta fàbrica de nines per a conéixer més detalls sobre aquesta empresa, la seua trajectòria, que els distingeix i com es fabriquen les seues nines a Onil.

A Paola Reina són grans ambaixadors de les nines d’Onil (conegudes com les millors nines del món), i a més pots conéixer el seu procés de fabricació visitant Paola Reina en C/ Jaume I, 24 d’Onil (Alacant), en visites guiades organitzades.

Actualment ofereixen un dels catàlegs de nines més extensos i variats del món, que abasta des de nines clàssiques de col·lecció fins a nines actuals i modernes, ninots amb mecanismes, bebés educatius i busts per a pentinar. Aquesta varietat els ha permés posicionar-se en els aparadors de més de vint països, i posicionar així a les nines d’Onil a nivell mundial. Un gran esforç que es compensa cada vegada que una xiqueta o un xiquet juga amb una de les seues nines o ninos.

Per a elaborar o fabricar una de les seues nines a Onil, cada nina/o passa per més de 20 persones des de la seua concepció i disseny inicial, el seu posterior procés artesanal de fabricació, fins al seu acabat final.

Totes les nines de Paola Reina, així com les seues robes i accessoris, estan distingides amb el segell “Origin”, que és la marca de qualitat que distingeix un producte fabricat 100% a Onil (Alacant), bressol de les nines des de la dècada de 1870. Aquesta certificació Made in 100% in Spain i amb el distintiu Made in Onil, assegura el compliment dels controls més estrictes de les normativa europees sobre la qualitat dels seus productes.

 


194