Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Castalla Onil Tibi

XXIII Peregrinació del Nostre Senyor Robat 2023, Tibi-Castalla-Onil 2023

Hem estat presents a la 23a edició de la Peregrinació del Nostre Senyor Robat (Tibi-Castalla-Onil). Aquesta peregrinació commemora el pelegrinatge entre Tibi i Onil que va tindre lloc en 1824, després que una veïna de Tibi trobara al paratge de la Pedrera un viril d’or amb la sagrada forma consagrada en el seu interior, que havia sigut robada a Onil per part d’un antic escolà.

La Peregrinació del Nostre Senyor Robat ha començat hui diumenge 26 de noviembre a Tibi, on s’ha dut a terme la tradicional xocolatada i la benedicció dels pelegrins a l’església a càrrec del rector local. Seguidament, la romeria ha començat sobre les 08:30 hores des de la plaça d’Espanya de Tibi, i s’ha posat rumb a l’Ermita de la Pedrera, on s’ha realitzat una breu parada per a visitar-la (lloc on es va trobar la Sagrada forma fa 199 anys), on també han pogut degustar una misteleta.  La ruta prevista  transcorre pels termes municipals de Tibi, Castalla i Onil, creuant de sud a nord la comarca de la Foia de Castalla i recorrent prop de 18 quilòmetres. Els pelegrins han arribat sobre les 13:30 h a la Vila d’Onil, seguidament han visitat l’església parroquial de Sant Jaume per a rendir homenatge a la Sagrada Forma del Nostre Senyor Robat, exhibida a càrrec del retor d’Onil. A continuació, el pelegrins han pogut gaudir d’un refrigeri al Claustre del Palau-fortalesa del Marqués de Dosaigües.

 

 

 

La festa del “Nostre Senyor Robat”, se celebra a Onil des de 1824 els dies 28, 29 i 30 de novembre, tridu eucarístic, exhibició de la Sagrada Forma Incorrupta i una processó, com a actes principals, entre d’altres que se celebren. És una festa purament eclesiàstica, ja que se celebra la troballa i tornada de la Sagrada Forma consagrada a la Vila d’Onil després que aquesta fora robada. Paral·lelament també se celebren diversos actes culturals i una Peregrinació. El 28 de novembre, és el “Dia del Nostre Senyor Robat” (festa laboral local) i se celebra la Solemne Processó en el seu honor. A Tibi s’anomena el Nostre Senyor Trobat.

La història comença a principis de novembre de l’any 1824 quan el Reverend Sr. Francisco Tormo va consagrar en la missa el pa i el vi. Llavors, en la matinada del 4 al 5 de novembre, Nicolás Bernabeu, natural de Tibi, que en la seua infància havia sigut escolà a Onil i que segurament s’havia amagat a l’església després de la missa, va robar el viril d’or que contenia en el seu interior la Sagrada Forma juntament amb altres objectes de valor.

Quan va arribar a Tibi, la va amagar de pressa i corrent, al paratge de la “Volta Blanca”. Posteriorment i pensant-se que aquell no era un bon lloc, la va amagar a “La Pedrera”, també al terme municipal de Tibi.

Llavors, quan va creure que estava ben amagat, va anar a Alacant a vendre diverses peces. Allí en l’argenteria d’Amérigo, el comerciant es va adonar que li volien vendre una peça robada de l’església d’Onil. Nicolás Bernabeu va ésser detingut i el van tancar al calabós del Palau-fortalesa a Onil.

 

Tots els veïns del poble buscaven la Sagrada Forma pels voltants de la vila, però, va ser Teresa Carbonell veïna de Tibi, la que la troba al paratge de “La Pedrera” (on posteriorment l’any 1872 van fer una ermita en eixe mateix lloc). Avisats els pobles de Tibi, Castalla i Onil ixen amb les autoritats cap a Tibi per a acompanyar d’un poble a un altre el Sagrat Viril fins a la parròquia d’Onil, instituint-se tres dies d’oracions en desgreuge pel sacrilegi comés.

Aquestes Festes que continuen fins als nostres dies, no sols com a reparació sinó també com a gran goig pel privilegi de tindre des de llavors la mateixa Sagrada Forma incorrupta a Onil.

Cal destacar que l’any 2024 se celebra el Bicentenari del Nostre Senyor Robat i les parròquies i ajuntaments d’Onil i Tibi estan començant amb els preparatius d’aquesta efemèride tan important.

 


246