Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

El màxim responsable en la Unesco del programa Home i Biosfera, Sergio Guevara, impartirà dues conferències en la Seu Ciutat d’Alacant i en Torrevella

El màxim responsable en la Unesco del programa Home i Biosfera

Guevara és la màxima autoritat sobre les prop de 670 reserves de la biosfera que es reparteixen per 120 països, i la seua participació s’emmarca en els actes programats per la UA amb motiu del Dia Mundial de la Biodiversitat (22 de maig) i el Dia del Medi Ambient (5 de juny)

Alacant. Divendres, 26 de maig de 2017

El president del Consell Internacional de coordinació del programa Home i Biosfera (MAB) de la Unesco, Sergio Guevara, estarà dilluns vinent, 29 de maig, a les 20.15 hores a la Seu Ciutat d’Alacant de la UA (Sant Ferran, 40), on impartirà la conferència «Conservar la biodiversidad en un mundo en desarrollo». Guevara és la màxima autoritat sobre les vora 670 reserves de la biosfera que es reparteixen per 120 països i la seua participació s’emmarca en els actes programats per la UA amb motiu del Dia Mundial de la Biodiversitat (22 de maig) i el Dia del Medi Ambient (5 de juny).
El catedràtic de Zoologia, membre del Centre Iberoamericà de la Biodiversitat de la UA (CIBIO) i director del Museu de la Biodiversitat de la UA a Ibi, Eduardo Galant, acompanyarà al convidat en aquest acte i també en la segona conferència que impartirà Guevara, titulada “Las aflicciones en un mundo tecnológico y cambiante: ¿es la Biodiversidad complemento o impedimento para un desarrollo sostenible?”, el dimecres 31 de maig a les 20:30 hores a la Societat Cultural Casino de Torrevella. A més, està prevista la visita institucional de Sergio Guevara al Museu de la Biodiversitat de la UA a Ibi.

Sergio Guevara i el programa MAB

Sergio Guevara és investigador de l’Institut d’Ecologia de Xalapa (Mèxic); president del Consell Internacional de Coordinació del Programa Home i Biosfera-MAB, de la Unesco, i la màxima autoritat sobre les prop de 670 reserves de la biosfera que es reparteixen per 120 països.

El programa sobre l’Home i la Biosfera (MAB) que presideix el doctor Sergio Guevara és un programa científic intergovernamental que busca establir bases científiques per a cimentar a llarg termini la millora de les relacions entre les persones i l’ambient. Impulsat al principi de la dècada dels setanta, el MAB proposa una agenda de recerca interdisciplinària i de foment de la capacitat centrada en les dimensions ecològiques, socials i econòmiques de la pèrdua de la biodiversitat i la seua reducció. Com a part de les seues activitats hi ha la recerca, formació, supervisió i educació sobre la biodiversitat, així com l’execució de projectes pilot sobre la recerca de la compensació i l’equilibri entre la responsabilitat de mantenir la natura i conservar la biodiversitat i la necessitat humana d’utilitzar els recursos naturals per a millorar el benestar social i econòmic de les poblacions. L’execució del treball interdisciplinari del MAB en el terreny es basa en la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera, en xarxes temàtiques i associacions que afavoreixen l’intercanvi de coneixements, la recerca i el seguiment, l’educació i la formació, i la presa de decisions participativa.

Síntesi conferència “Conservar la biodiversidad en un mundo en desarrollo”

El segle XX es pot visualitzar com el segle de la conservació de la biodiversitat a causa de l’enorme esforç realitzat per protegir innombrables àrees a tot el món. Aquesta consecució de la conservació ha d’enfrontar en aquest segle el creixement de la població, el canvi climàtic, la globalització econòmica i la gran migració humana (longitudinal i latitudinal). Les àrees protegides seran l’eina que puga impulsar un millor entorn mediambiental on es puga recuperar i integrar la biodiversitat dels ambients natural, rural i urbà, i encarar els canvis globals mantenint la perspectiva del desenvolupament i el benestar humà a llarg termini. L’avanç actual de la mà de la biotecnologia i nanotecnologia suposen un avanç transcendent per a aconseguir un major estat de benestar i contribuir a un desenvolupament sostenible. En aquest context, la biodiversitat continua sent el complement necessari i fonamental d’aquest desenvolupament?.


241