Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Els 300.000 xiquets robats a Espanya són objecte del Seminari multidisciplinari que té lloc a la Universitat d’Alacant

Els 300.000 xiquets robats a Espanya són objecte del Seminari multidisciplinari que té lloc a la Universitat d'Alacant

Els bebès robats en l’Espanya de la dictadura franquista es creu que ascendeixen a 300.000 mil, dels quals, almenys, 3.000 persones corresponen a casos ocorreguts a la Comunitat Valenciana. La situació és constitutiva de delicte i un atemptat contra els drets humans i es tractarà en el Seminari “La desaparició forçada de menors en la dictadura argentina (1976-1983) i a Espanya (1938-1996) (Bebès Robats)”, que es desenvoluparà demà dijous, 17 de maig de 2018, en la Universitat d’Alacant.

El Seminari té com a objectiu fer conèixer la situació actual de les desaparicions forçades de menors produïdes durant el segle xx, tant en l’última dictadura argentina (1976-1983) com en la dictadura franquista a Espanya, i que es van estendre fins a ben entrada la democràcia. Es tracta de la causa de bebès robats. Els experts estudiaran les similituds i les diferències dels casos dels dos països, aportaran una visió històrica, antropològica, sociològica i jurídica i consideraran també el punt de vista de les víctimes. Per a lluitar contra l’oblit cal visibilitzar el delicte de desaparicions forçades de menors, que constitueix un atemptat contra els drets humans. L’àmbit universitari com a espai d’estudi, opinió i investigació és un marc idoni per al treball multidisciplinari que implique la realització de tesis doctorals, treballs final de grau i màster per a un acostament científic i en profunditat d’aquests fets.

La trobada està dirigida a estudiants del Seminari “Historia d’Amèrica” i Seminari “Europa i Mediterrani”, que dirigeix el catedràtic d’Història Contemporània de la UA, José Miguel Santacreu Soler; a estudiants d’altres disciplines com Dret, Educació, Comunicació, Salut, Treball Social, i al públic interessat.

Des de les 11:00 hores i fins a les 15:00 hores, experts de diferents àmbits participaran amb les seues ponències. L’aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres, situada a l’edifici II (edifici de Geografia i Història), de la UA.

El professor de la UA, José Miguel Santacreu, presentarà, a les 11:00 hores el Seminari. Hi continuarà Modes Salazar-Agulló, doctora en Ciències de la Salut per la UA i comare, amb l’exposició dels objectius, la introducció a l’objectiu d’estudi i la Llei Valenciana de Memòria Democràtica i Convivència.

A partir de les 11:30 hores es visionaran els documentals Nacidos vivos d’Alejandra Perdomo (Argentina, 2014) i Ladrones de vidas, niños robados en la Comunidad Valenciana (Fragua Social, 2016). La jornada continuarà amb un debat i extracció de conclusions.

Dues conferències més, La desaparició forçada de menors a España (1938-1996), (Nens Robats)”, per Neus Roig Pruñonosa, doctora en Ciències Humanes i Socials per la Universitat d’Almeria; i “«Ficcionalización» televisiva y cinematográfica del tema de las DFM” a càrrec de Virgili Alberto Tortosa Garrigós, professor en la UA de Teoria de la Literatura del Departament de Filologia Espanyola, precediran el debat i les conclusions finals.

Modes Salazar-Agulló és comare, docent, autora de la tesi doctoral “Asistencia maternoinfantil y cuestiones de género en el Programa “Al Servicio de España y del Niño Español” i publicacions relacionades.; portaveu de Polítiques d’Igualtat a les Corts Valencianes (2011-2015), defensora d’iniciatives parlamentàries sobre bebès robats; integrant de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la UA, de la Càtedra Pedro Ibarra de la UMH i de l’Observatori de Desaparicions Forçades de Menors.

Neus Roig Pruñonosa, és doctora en Ciències Humanes i Socials per la Universitat d’Almeria; autora de la tesi doctoral “La búsqueda biológica. La detención ilegal de recién nacidos y la usurpación de su identidad en España (1938-1996)” i publicacions relacionades; presidenta de l’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors, i integrant de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la UA.

Virgili Alberto Tortosa Garrigós és professor de Literatura Comparada en la UA; doctor per la Universitat de València i Premi Extraordinari de Doctorat. Ha publicat els assajos Escrituras ensimismadas (2001) i Conflictos y tensiones (2002). Ha editat Escrituras del desconcierto (2006), Re-Escrituras de lo global (2007), Escrituras digitales (2008) i Mercado y consumo de ideas (2009).

El Seminari és una col·laboració docent de l’Observatori de Desaparicions Forçades de Menors –ODFM– (Bebès robats). Està organitzat per la Universitat d’Alacant i la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques de la Generalitat Valenciana, que està integrada per les universitats Jaume I de Castelló, Universitat de València i Universitat d’Alacant.


240