Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Seu Ciutat d’Alacant acull el lliurament dels premis Nova Cultura del Territori

L’Associació Espanyola de Geografia i el Col·legi de Geògrafs organitzen aquests premis que, en aquesta edició, s’atorguen a Antonio Jiménez, la Fundació Santa María de Albarracín, i a Eduardo Laplaza, pel programa Escarabajo Verde’.

L’Associació Espanyola de Geografia i el Col·legi de Geògrafs faran lliurament demà divendres 15 d’octubre dels premis «Nova Cultura del Territori», en un acte que tindrà lloc a les 18 hores a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, (Ramón y Cajal, 4).

L’acte serà presidit per la rectora de la UA, Amparo Navarro, acompanyada per Jorge Olcina, president Associació Espanyola de Geografia i director de la Seu Ciutat d’Alacant; i Carlos Manuel Vardés, president del Col·legi de Geògrafs d’Espanya.

En aquesta edició, els premis s’atorgaran a Antonio Jiménez, a la Fundació Santa María de Albarracín, en la categoria de Gestió del Territori i, en la categoria de Divulgació del Territori, a Eduardo Laplaza, pel programa «Escarabajo Verde».

El premi en la categoria de Gestió del Territori s’ha concedit a la Fundació Santa María de Albarracín, com a organització de caràcter local que pretén fer d’Albarrasí un emblema cultural en sintonia amb l’excepcionalitat patrimonial i paisatgística del seu entorn. La interrelació entre paisatge, població i cultura és l’eix fonamental de la seua acció.

El premi en la categoria de Divulgació dels Valors del Territori s’ha concedit al programa de televisió «Escarabajo Verde», que des de l’any 1997 està tractant temes sobre el medi ambient, la sostenibilitat i altres temàtiques vinculades al territori. El seu treball es caracteritza per unir la divulgació amb el rigor científic.

En el convenciment que el bon govern del territori, de la ciutat i el camp és responsabilitat de tots i un tema polític de primer ordre, l’Associació d’Espanyola de Geografia i el Col·legi de Geògrafs, van proposar el concepte de «Nova Cultura del Territori». Des de l’origen, s’han dut a terme diverses iniciatives lligades a aquest concepte, entre aquestes, la promulgació del Manifest per una Nova Cultura del Territori.

 

MANIFEST

Principis, criteris i prioritats:

  1. El territori és un bé no renovable, essencial i limitat.
  2. El territori és una realitat complexa i fràgil.
  3. El territori conté valors ecològics, culturals i patrimonials que no poden reduir-se al preu del sòl.
  4. Un territori ben gestionat constitueix un actiu econòmic de primer ordre.
  5. El planejament territorial i urbanístic és un instrument essencial per a l’actuació dels poders públics.
  6. El planejament municipal ha de tenir com a objectiu principal facilitar l’accés a l’habitatge.
  7. El planejament territorial ha de proveir acords bàsics sobre el traçat de les infraestructures, el desenvolupament dels assentaments i el sistema dels espais oberts.
  8. El Govern central i les Corts Generals de l’Estat no poden desentendre’s del territori.
  9. En un món integrat d’una manera creixent, la gestió del territori ha d’atendre també els compromisos de solidaritat i responsabilitat global.
  10. L’impuls dels valors de sostenibilitat ambiental, eficiència econòmica i equitat social requereix d’una nova cultura del territori.

236