Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Seu Ciutat d’Alacant celebra l’Acte d’Obertura de Curs dilluns vinent

L’investigador del Centre Tecnològic IDONIAL, Amador Menéndez, impartirà la conferència inaugural sobre “Nuevos materiales en el sector energético”

Alacant. Divendres, 16 de setembre de 2022

Comença el nou curs acadèmic a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant amb el tradicional Acte d’Obertura que tindrà lloc dilluns, 19 de setembre, a les 19 hores a les instal·lacions de la Seu de Ramón y Cajal, 4.

L’acte estarà presidit per la rectora, Amparo Navarro, que, al costat del director de la seu, Jorge Olcina, oferiran els parlaments institucionals, als quals seguirà la conferència inaugural dedicada «Nuevos materiales en el sector energético», a càrrec de l’investigador del Centre Tecnològic IDONIAL Amador Menéndez i organitzada per l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu. Javier García, catedràtic de Química Inorgànica de la UA, presentarà el ponent. L’acte tindrà un format presencial, limitat a l’aforament, i també es podrà seguir en directe.

Amador Menéndez Velázquez és el creador del sistema expert MOLFINDER, que permet visualitzar els mons atòmics i moleculars. En la seua conferència presentarà com els materials han modelat i traçat les nostres formes de vida, i afirma que no és casualitat que les diferents etapes de la civilització hagen sigut designades per mitjà de materials: edat de pedra, edat del bronze, edat del ferro, etc., i afegeix que «la nova era en què estem immersos no es caracteritza per cap material en particular, sinó per la nostra capacitat per a fabricar materials a la carta, amb propietats controlades i per a finalitats específiques. Els nous materials tindran un paper crucial a l’hora d’afrontar alguns dels problemes i desafiaments més grans de la humanitat, entre els quals hi ha la transició energètica».

En la xarrada, Menéndez presentarà finestres fotoelèctriques capaces d’atrapar eficientment la radiació solar per a convertir-la en electricitat, llums LED eficients energèticament i que preserven la salut humana, hidrogen com a vector energètic, materials intel·ligents capaços de regular el flux de llum i calor, temes de candent l’actualitat. Durant la presentació es mostraran diferents prototips.

Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA. #AulaCienciaUA.

 

Amador Menéndez Velázquez

Llicenciat i Doctor en Química, en l’actualitat investiga en el Centre Tecnològic IDONIAL (Astúries). Ha investigat al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el Laboratori Europeu de Radiació de Sincrotró (ESRF) i l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). Les seues línies d’investigació se centren en la nanofotònica o disseny de sistemes i dispositius per a la captura, guia i manipulació de llum amb aplicació en àmbits com el de l’energia, eficiència energètica i salut humana. Compagina la investigació amb la divulgació científica. La seua trajectòria ha sigut reconeguda amb nombrosos guardons com el Premi Nacional SOCIEMAT a la Difusió i Educació Científica en Materials 2021, el Premi Nacional d’Arquitectura Avançada 2018, modalitat d’Innovació, i el Premi Nacional a la Difusió de la Ciència 2018, concedit per la Confederació de Societats Científiques d’Espanya. Amb anterioritat ja havia rebut el Premi Europeu de Divulgació Científica 2009, el Premi Prismes de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia 2013, el Premi Iberoamericà de Comunicació 2016 i el Premi Internacional d’Assaig Jovellanos 2017 pel seu llibre Historia del futuro. Tecnologías que canviaran nuestras vidas, entre altres reconeixements. En els seus inicis professionals va exercir de professor d’ensenyament secundari. Molt compromès amb la docència, va ser un innovador a l’aula i un pioner en la utilització de les noves tecnologies com a eina didàctica. La seua tasca docent va ser reconeguda pel Govern d’Espanya amb el Premi Nacional a la Millor Iniciativa Educativa per l’aprofitament d’Internet a l’aula el 2005, així com amb el Premi de la Societat de la Informació del Govern del Principat d’Astúries 2005.

 

Javier García Martínez

Catedràtic de Química Inorgànica i director del Laboratori de Nanotecnologia Molecular (NANOMOL) de la Universitat d’Alacant, centre d’investigació de referència en nanomaterials per a aplicacions energètiques. El lideratge científic i empresarial de l’investigador de la UA ha sigut reconegut amb nombrosos premis de gran prestigi. A més de convertir-se en el primer espanyol a rebre el Premi a l’Investigador Emergent i el Premi a la Millor Innovació, en 2014 li va ser concedit el Premi Rei Jaume I en la categoria de Noves Tecnologies. És membre del Comitè Executiu de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC), de l’Alt Consell Consultiu de la Generalitat Valenciana, del Consell de Tecnologies Emergents del Fòrum Econòmic Mundial, de la Global Young Academy i membre de la Royal Society of Chemistry.


241