Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Universitat d’Alacant posa en marxa un servei per a acabar amb les barreres digitals

La Universitat d'Alacant posa en marxa un servei per a acabar amb les barreres digitals

La Unitat d’Accessibilitat Digital es presenta avui amb l’objectiu de promoure, conscienciar i formar en matèria d’accessibilitat digital i tecnologies accessibles.

La Universitat d’Alacant ha posat en marxa la nova Unitat d’Accessibilitat Digital l’objectiu de la qual és la promoció, la conscienciació i la formació en matèria d’accessibilitat digital i tecnologies accessibles.

L’acte de presentació ha sigut presidit pel rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, qui ha destacat l’«aposta ferma de la Universitat d’Alacant per acabar amb les barreres digitals». En aquest sentit, Palomar ha assenyalat que la nova unitat, que depèn directament del Gabinet del Rector, «arreplega l’esforç que es fa en la institució els últims anys a través del Laboratori de Tecnologies Accessibles a través del qual s’han generat nombroses iniciatives que han servit per a millorar de manera notable l’accés a la docència d’estudiants amb algun tipus de discapacitat». El rector ha apuntat també que «amb aquest pas pretenem donar un nou impuls al nostre compromís per construir una universitat socialment responsable i accessible per a tots els col·lectius».

Per part seua, la directora del Secretariat d’Ocupació i Suport a Estudiants, Pepi Parreño, ha explicat que la «finalitat és trencar barreres digitals , crear directrius per a l’elaboració de contingut digital accessible, assessorar i formar la comunitat universitària en l’ús de tecnologies accessibles i detectar oportunitats d’emprenedoria a través de la investigació en accessibilitat, com també la creació de canals de comunicació per a la divulgació d’aquesta» i ha assenyalat que «quan parlem d’accessibilitat pensem exclusivament en discapacitat i això és totalment erroni. Tots hem patit algun problema quan hem fet algun tràmit telemàtic per no tenir aquest navegador o un altre» i ha sentenciat «l’accessibilitat és per a tots».

Parreño ha destacat que la Universitat d’Alacant és un referent a nivell nacional en matèria d’accessibilitat i que «representa la CRUE en el grup de treball sobre accessibilitat estudiantil, som assessors de la Fundació ONCE, membres del Grup de Comunicació i TIC de la xarxa de Serveis de Suport a Persones amb Discapacitat en les Universitats espanyoles (SAPDU) i també col·laboradors de la Conselleria d’Educació per a fer cursos de documents accessibles i educació inclusiva en col·legis, instituts i centres orientadors».

Per part seua, el responsable d’Accessibilitat Digital en la UA, José María Fernández, ha detallat les funcions principals que té encomanades la nova Unitat d’Accessibilitat Digital de la Universitat d’Alacant que se centren a garantir una adequada gestió i atenció de les consultes, suggeriments, comunicacions, queixes i sol·licituds d’informació accessible rebudes; atendre i donar resposta a les reclamacions fetes per les persones usuàries per falta d’accessibilitat dels llocs web i aplicacions mòbils de la Universitat; coordinar les revisions periòdiques d’accessibilitat; coordinar i fomentar les activitats de promoció, conscienciació i formació sobre accessibilitat; i fer informes anuals a la CRUE.

Fernández també ha explicat els serveis que ofereix la unitat com l’assessorament, la formació i donar resposta a les necessitats dels usuaris a través del Laboratori de Tecnologies Accessibles, «una eina fonamental per a avançar en la innovació i la integració educativa que forma part de la nova unitat». En la Unitat d’Accessibilitat Digital es poden trobar tot tipus de recursos accessibles, aplicacions desenvolupades en la Universitat d’Alacant per a facilitar l’accessibilitat a l’aula i fora d’aquesta, guies de tecnologies accessibles i fins a un blog dedicat a les tecnologies accessibles.


235