Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Universitat d’Alacant realitza un taller pràctic sobre “Descarbonització d’edificis i sostenibilitat ambiental”

La Universitat d'Alacant realitza un taller pràctic sobre "Descarbonització d'edificis i sostenibilitat ambiental"

El taller s’impartirà a través d’un seminari web dimarts que ve, 10 de novembre, en el qual es mostrarà el funcionament del CRREM tool, una eina que calcula el nivell d’obsolescència energètica d’un edifici.

La Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat d’Alacant i el projecte europeu Carbon Risk Real Esta Monitor (CRREM) han organitzat conjuntament un taller virtual dirigit a avaluar les necessitats d’inversió en eficiència energètica dels edificis per a complir els acords de sostenibilitat energètica de la Unió Europea, mitjançant l’ús d’una eina de càlcul desenvolupada per l’equip d’investigació de CREEM. En la jornada «Descarbonització d’edificis i sostenibilitat ambiental. Una necessitat d’inversió. El tool de CRREM», que tindrà lloc el dimarts 10 de novembre d’11 a 13 h, s’introduiran els criteris que guiaran part de l’esforç de descarbonització de l’economia, els seus fonaments i es calcularà l’esforç inversor de societats, empreses i propietaris. Per a participar-hi cal inscriure’s en aquest enllaç.

El projecte CRREM, finançat per la UE dins del programa Horizon 2020, ha desenvolupat una eina que calcula el nivell d’obsolescència energètica d’un edifici, el volum d’intervenció i quan cal realitzar la reinversió perquè l’edifici continue el camí que l’allunye del risc d’obsolescència. Aquesta eina és usada per la major part dels grans fons d’inversió especialitzats en el mercat immobiliari de tot el món. L’eina compta amb informació prèvia dels 28 països de la UE per a calcular el decarbonization path, el camí cap a la descarbonització.

L’activitat s’adreça da a estudiants universitaris interessats a aplicar-la, a consultors energètics, empreses d’inversió immobiliària, promotors, empreses de valoració i qualsevol altre agent que tinga interès a calcular la inversió que s’haurà de realitzar en un futur pròxim per a adaptar les seues propietats a les normatives nacionals.

Reducció efecte d’hivernacle

Els acords internacionals sobre el canvi climàtic (des del Paris Agreement – COP21) que ha signat la Unió Europea, i el mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència, consagren com a objectiu fonamental reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle per a 2030 i 2050. Els acords adoptats perfilen un model d’expansió econòmica amb una reducció ràpida de les emissions en tots els seus àmbits.

El sector immobiliari és un dels emissors principals i es considera que el conjunt de l’estoc d’edificis genera un 40 % del total d’emissions de CO2. Seguint els exemples d’alguns països de la UE, s’espera que aquells que no complisquen les normes d’emissions rebran càrregues econòmiques (en forma d’impostos o penalitzacions en l’activitat) pel fet de generar un parc d’edificis obsolets energèticament. A aquests últims se’ls denomina stranding assets.

Les empreses immobiliàries especialitzades i els fons d’inversió necessiten conèixer la magnitud del risc que assumeixen les seues propietats de convertir-se en stranding assets, perquè des del moment en què ho són deixaran de produir serveis d’espai, el seu cost es dispararà (ateses les amortitzacions pendents) i hauran de ser substituïdes. Aquest problema també es dóna en edificis públics, edificis de serveis (com hospitals) i en habitatges, entre d’altres.

El risc es redueix invertint en renovació energètica de l’edifici. La qüestió clau és quan un edifici entra en risc d’esdevenir un stranding asset, quant cal invertir per a evitar-ho, i per quant de temps.

La Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat d’Alacant forma part de la nova Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic de la Comunitat Valenciana, en la qual també participen les universitats de València, Politècnica de València, Jaume I i Miguel Hernández d’Elx.


241