Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA UMH UPV

Les universitats públiques valencianes firmen un conveni amb la Generalitat per a la mobilitat laboral de les víctimes de violència de gènere

L’acord s’ha subscrit a Alacant amb les conselleres de Justícia i d’Universitats

Alacant. Dimarts, 13 de setembre de 2022

Les cinc universitats públiques valencianes han signat aquest matí un conveni amb la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i la d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, que permetrà que les empleades públiques de les institucions acadèmiques que siguen víctimes de violència de gènere puguen mantenir la feina i també el salari si, a causa de la seua situació com a víctimes, es veuen obligades a canviar la localitat de residència. Aquestes dones podran sol·licitar el trasllat des dels llocs de treball respectius, tant entre les institucions acadèmiques com amb l’administració de la Generalitat i viceversa.

El conveni ha sigut ratificat, a més de les dues conselleres, per les rectores de les universitats de València i Alacant, Mavi Mestre i Amparo Navarro; els rectors de la Universitat Politècnica de València i la Miguel Hernández d’Elx, José Esteban Capilla i Juan José Ruiz, i pel vicerector de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicente Cervera.

La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, en qualitat de presidenta portaveu de la Conferència de Rectores i Rectors de les Universitats Públiques Valencianes, CRUPV, ha destacat «la important trajectòria de les universitats valencianes en matèria de promoció de la igualtat de gènere a través del desenvolupament de les seues polítiques específiques d’igualtat». Segons Navarro, aquest acord de col·laboració «aporta una mica de llum a l’eixida del túnel en què es pot convertir la vida d’aquestes dones», i ha assegurat que es tracta d’«un acord important i necessari que també contribueix a la prevenció, ja que reconeix el dret de les dones afectades a continuar en els seus llocs de treball en un àmbit més segur i, per tant, facilita que es refermen en la decisió de trencar amb la situació de violència».

La mesura aprovada «en complementa d’altres que ja fa temps que apliquem a través de la formació i la sensibilització en la igualtat de gènere, perquè cal no perdre mai de vista que desigualtat i violència són les dues cares de la mateixa moneda», ha explicat la presidenta de la CRUPV.

Per a la consellera Bravo, amb la firma d’aquest conveni «sumem conviccions, forces i, sobretot, recursos per a ajudar les víctimes del terrorisme masclista en un flanc tan cabdal en la vida de les persones com és l’econòmic i el laboral». A més, la titular de Justícia ha remarcat que les víctimes de violència de gènere «han de saber que no estan soles i que tota la societat, amb les institucions al capdavant, els ajudaran en el precís instant que facen el pas de denunciar, i ho continuaran fent durant tot el temps que calga fins que recuperen la dignitat, l’autoestima i les seues vides».

Bravo ha assegurat que seria desitjable que aquesta iniciativa «no es quedara només en l’àmbit públic i que servira de guia i exemple per a la resta del teixit productiu ‒i especialment a les grans empreses que compten amb diversos centres de treball‒ en el cas que tingueren entre el seu personal dones afectades pel terrorisme masclista». Per això, ha oferit «l’assessorament de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública per a articular sistemes de trasllat laboral i protecció per a les víctimes de violència de gènere».

Per part seua, la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha destacat l’esforç que fan les universitats públiques en temes d’igualtat i sensibilització contra la violència de gènere. Bueno ha subratllat que a la Comunitat Valenciana tres de les cinc rectores siguen dones: «És un exemple molt significatiu a favor de la igualtat i la modernitat a les universitats.»

A més, Josefina Bueno ha incidit en l’esforç que fan les universitats perquè les dones siguen cada vegada més partícips en tots els àmbits de la vida acadèmica. «És visible el compromís social de les universitats perquè els campus siguen espais lliures de violència de gènere i on els valors de la igualtat ameren tota la comunitat universitària», ha declarat Josefina Bueno.


245