Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Torna el ramat a la Universitat d’Alacant

Les Jornades Canyada Universitat d’Alacant 2022 ‘Pastoralisme en els betlems: patrimonis culturals’ comencen demà dijous 20 d’octubre

Alacant. Dimecres, 19 d’octubre del 2022

Una any més, la Universitat d’Alacant (UA) posa en valor la canyada real que travessa el campus de Nord a Sud amb un complet programa de conferències i el pas d’un ramat del pastor Santiago Pastor Sogorb.

Les Jornades Canyada UA 2022 «Pastoralisme en els betlems: patrimonis culturals» tindran lloc demà, dijous 20 d’octubre, des de les 10 hores la sala de graus «Ramón Martín Mateo» (Facultat de Dret) amb l’objectiu de donar a conèixer la contribució de la transhumància a la transició ecològica i donar suport a la candidatura espanyola per a la declaració d’aquesta activitat com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la UNESCO, prevista per al 2023.

Aquesta edició, les Jornades se centren en la vinculació del pasturatge amb els «betlems». El mes de juny passat el Consell de Ministres va aprovar la declaració dels betlems com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, i va contribuir així a revalorar aquests oficis artesanals i potenciar els usos de la tradició. El Pessebrisme comprèn tant l’art de fabricar les figures del Betlem per part dels seus artesans, com al col·lectiu especialitzat que l’arma.

Des del comitè organitzador de les jornades de la UA, la professora del Departament d’Estudis Jurídics de l’Estat, Mercè Ortiz, assenyala la importància de l’activitat pastoral com una «vacuna» molt eficaç per a la salut (planetària i personal). Referent a això, la professora posa l’accent en la importància de pasturar els territoris atesa la funció de tallafocs de la transhumància per a evitar i mitigar els incendis forestals.

Entre els objectius de les jornades, Ortiz remarca «l’interès de l’activitat transhumant en el marc dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de Nacions Unides i de les noves tecnologies, per a coadjuvar una economia sostenible i resilient, màximament davant de la crisi inflacionista que s’apropa».

Programa

Previ al pas del ramat pel campus de la UA, programat a les 13.30 hores, les Jornades Canyada Universitat d’Alacant 2022 reuniran des de les 10 hores a experts en Geografia Humana, Història, Dret…, com també representants d’organitzacions lligades al sector, per a tractar els paisatges de la transhumància en la memòria i la seua declaració com a patrimoni cultural. A més, es farà la presentació d’una mostra bibliogràfica sobre la relació del pastoralisme amb els betlems. Finalment, tindrà lloc la taula redona «Pastoralisme, betlems i oficis tradicionals» a càrrec del Cercle d’Estudis Sequet però Sanet, associació cultural i mediambiental, constituïda l’any 1997 que vol recuperar la història de Sant Vicent del Raspeig.

Les sessions, de lliure accés fins a completar la capacitat de la sala de graus «Ramón Martín Mateo» de la Facultat de Dret, també podran seguir-se per videostreaming.

Les jornades finalitzaran el pròxim 4 de novembre al campus d’Alcoi de la UA on s’aprofundirà en les plantes curatives en el ramat, l’ofici de pastor a l’entorn d’Alcoi, el pasturatge a Espanya i Etiòpia i les representacions pastorals en l’Adoració al Xiquet, entre altres temes.

Les Jornades Canyada Universitat d’Alacant 2022 estan organitzades per la Càtedra AVANT, els Departaments d’Estudis Jurídics de l’Estat i Geografia Humana, el Centre Iberoamericà de la Biodiversitat (CIBIO) i el Cercle d’Estudis Sequet però Sanet, en col·laboració amb els Vicerectorats d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral i Cultura, Esport i Extensió Universitària, juntament amb la Cambra Oficial de Comerç i Indústria d’Alcoi.

 

Vídeo sobre Cañada Real UA: https://youtu.be/fgjoXwd93pU


236