Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

Viu les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi. Guió d’Actes 2024

L´Ajuntament d´Alcoi ultima els preparatius de les Festes de Moros i Cristians, d’Interès Turístic Internacional, i es prepara per acollir a centenars de milers de visitants durant quatre dies ben intensos en una edició que es presenta especialment multitudinària en quant a afluència de visitants.

Les Festes de Moros i Cristians en honor de Sant Jordi estan declarades d’Interés Turístic Internacional des de 1980, i considerades el bressol de totes les que se celebren de cap a cap de la Comunitat Valenciana.

L’any 1276, diversos fets històrics, relacionats amb les revoltes dels musulmans van donar origen al patronatge de Sant Jordi, per la seua intervenció en defensa dels nous pobladors, amb motiu de l’atac que van patir, durant el qual va morir el cabdill al-Azraq.

Les festes de Moros i Cristians d’Alcoi avançaran un dia la seua celebració, fent coincidir així els seus actes centrals en cap de setmana. D’aquesta forma, la trilogia festera tindrà lloc entre el 20 i el 22 d’abril.

El primer dia és el de les Entrades, el segon està dedicat al patró Sant Jordi i el tercer dia és el Dia de l’Alardo.

Dia de les Entrades

A l’alba, la plaça d’Espanya està plena de gom a gom de gent expectant, els festers amb la cara radiant, els vestits impol·luts… és la Diana. Una esquadra de cada “filà” recorre els carrers al so de pasdobles.
El matí avança i la gent es prepara per a gaudir de l’Entrada cristiana, un espectacle que rememora l’entrada dels exèrcits de la creu a la ciutat, disposats a defendre-la de l’atac sarraí.

El visitant podrà admirar la carrossa del Capità cristià, rodejat pels seus cavallers; les esquadres especials, els estendards i grups de ballarins; en definitiva, tot un exèrcit cristià en un devessall de música i color incomparable. Durant tot el matí, continuaran desfilant les distintes” filaes” fins a l’arribada de l’Alferes cristià, que tanca l’Entrada cristiana.

És l’hora de dinar. Només una pausa breu per a reposar forces abans de contemplar l’Entrada de Moros. Un esclat d’imaginació i de sensualitat que submergirà el visitant en un ambient oriental, amb ballarines, guerrers africans i animals, davall d’una pluja de confetis i serpentines, llançades des dels balcons. Amb l’arribada de la nit, acaba l’Entrada Mora, que deixa al visitant una sensació impressionant i ganes de veure més. Perquè n’hi ha més, molt més…

Dia de Sant Jordi

Si el visitant té la sort de poder prolongar-hi la seua estada, haurà de saber que el segon dia és el dedicat al patró Sant Jordi, mundialment conegut, que a Alcoi està encarnat per la figura d’un xiquet, protagonista de la Festa, volgut i admirat per tots. El visitant podrà gaudir de la Diana infantil i de processons, tant matutines com vespertines, en les quals admirar amb més deteniment els fastuosos vestits dels actors principals de la Festa.

Dia de l’Alardo

En el tercer i últim dia, es produeix la lluita dialèctica amb les Ambaixades i la lluita incruenta amb l’arcabús tronador, que submergeixen la ciutat en un frenesí de pólvora i fragor.

Els dos bàndols, el moro i el cristià, s’alternen en la presa i reconquista del castell, mentre que Alcoi va omplint-se amb el fum de la pólvora i l’olor tan peculiar que emana dels arcabussos disparats.

I, quan cau la vesprada, en els merlets del castell, apareixerà el xiquet Sant Jordiet, damunt del seu cavall blanc

Els oferim el Guió d´actes de les Festes 2024:

Guión de Actos 2024

Guió d’Actes 2024


246