Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Ibi

Ibi organitza els seus Festes d’Hivern 2023-2024

Francisco Gil Ortuño

 

Per primera vegada, hi haurà una presentació oficial de la persona que realitzarà el Pregó que dona inici a les festes

 

                L’Ajuntament d’Ibi, des de la regidoria de Tradicions, i la Taula dels Festes d’Hivern d’Ibi presenten la programació de les Festes d’Hivern 2023-2024, en la qual, per primera vegada, es realitzarà un acte de presentació de la persona que exercirà de Pregonera de les Festes, que serà el dimecres 13 de desembre, a les 12.30 h, en el saló de plens de l’Ajuntament, alhora que es presenta el cartell anunciador de “Festes d’Hivern 2023-2024”.

 

                 El tinent d’alcalde de Tradicions de l’Ajuntament d’Ibi, Joan Josep Sarrió, declara que “les Festes d’Hivern són eixos dies on les música, les danses i les tradicions ocupen els nostres carrers i les omplin d’emoció per tot el que signifiquen. Animem, per això, a tota la ciutadania iberuda a formar part d’eixe sentiment i a celebrar junts, compartint moments bonics i especials per a Ibi”.

 

                Del 15 al 17 de desembre tindrà lloc la Fira de Nadal Solidària d’Associacions locals, en la plaça de la Palla, i també les jornades de portes obertes en la seu de l’Associació Reis Mags d’Ibi, situada en el carrer Empedrat. El mateix dia 15 de desembre, és l’inici oficial de les Festes d’Hivern, per la qual cosa a les 20.30 h es realitzarà la tradicional concentració a la porta de l’Ajuntament, amb el Taller de Música Castell Vermell, des d’on les autoritats locals acompanyen al pregoner o pregonera fins a l’Arxiu Municipal perquè donen inici els actes d’estes benvolgudes festes per a la localitat. Un acte que també inclou la presentació del cartell guanyador del VII Concurs de Cartells Anunciadors de la Cavalcada dels Reis Mags d’Ibi 2024. A més, en la llotja de l’Arxiu, s’inaugurarà l’exposició XV Aniversari del Concurs de Fotografíes Festes d’Hivern d’Ibi i, en la sala d’actes, tindrà lloc la presentació del llibre Enfarina’t n.19.

 

                El dissabte, 16 de desembre, se celebrarà el Bateig de Santa Llúcia a les 12.30 h, en l’ermita de Saint Lucia, amb el llançament de fruïts secs i llepolies per als xiquets i xiquetes. A les 17.00 h, els fradrins realitzaran el seu pregó en la plaça de la Llibertat. A les 18.00 h, el Concert benèfic de Nadales dels col·legis d’Ibi, en el teatre del col·legi Salesians, en el qual s’interpretaran les peces finalistes del XIII Concurs Internacional de Composicions de Marxes per a Cavalcades de Reis Mags. A les 19:00 h, el Teatro Río acull el Concert de Nadal a càrrec de la Unió Musical d’Ibi i la Coral Iberuda.

 

                El diumenge, 17 de desembre, celebració de Saint Lucia, es realitzarà a les 10.30 h la processó des de la Transfiguració del Senyor fins a l’Ermita, on tindrà lloc la missa. A les 11.00 h, el cross escolar i a les 12.45 h, la Baixada de les parelles que enguany tenen el compromís de fer les Danses, així com la Pessadeta del torró. Després, les Carreres i la proclamació dels Reis dels Danses.

 

                El dissabte, 23 de desembre, vespra de Nit de Nadal, es realitzarà la presentació del joc de taula “Enfarina’t” inspirat en les Festes d’Hivern, organitzat per l’Associació Educativa i Cultural Blue Beehive d’Ibi. El mateix diumenge 24 de desembre, Nit de Nadal, tindrà lloc la XLIII Pujada al Betlem, amb eixida des de la plaça de la Palla a les 9.00 h, que compta amb la col·laboració del Centre Excursionista Amics dels Muntanyes. A la vesprada, a iniciativa de l’Escoleta del Grup de Danses d’Ibi, es realitzarà l’activitat “Done’m l’aguinaldo” pels carrers del poble. Una activitat oberta a qualsevol persona que vulga participar i que tindrà la seua eixida des de la plaça de la Palla, a les 16.30 h. La inauguració de Betlems, acompanyats per es Castell Vermell, serà a les 17.45, amb inici en la seu de l’Associació Reis Mags, i a les 19.00 h, des del carrer els Eres fins a l’Ajuntament, els fadrins i fadrines realitzaran els seus bàndols, relacionats amb tot el que haja ocorregut durant l’any a la joventut del poble.

 

                El dilluns, 25 de desembre, Dia de Nadal, tindrà a les 11.00 h, els Bons dies de Nadal, en un cercaviles on es felicita el Nadal al poble d’Ibi i a les autoritats locals civils i eclesiàstiques. A les 12.00 h tindrà lloc el tradicional intercanvi de regals entre fadrins i fadrines, en l’ermita Sant Vicent.

 

                També l’activitat esportiva té lloc en els Festes d’Hivern i és que el dimecres, 27 de desembre, i el dijous 28 de desembre, tindrà lloc el X Torneig Solidari de Futbol 8 “Un joguet, una il·lusió”, en l’estadi Francisco Vilaplana Mariel d’Ibi i en el camp municipal d’Onil, amb la col·laboració de l’Associació Reis Mags i l’Ajuntament d’Ibi. A la vesprada, a les 18.00 h, es podrà gaudir en el Teatre Riu del Musical “La Gran Aventura dels Reis Mags” i a les 21.00 h, els famosos bàndols dels Amantats, amb inici i fi al carrer Els Eres.

 

                Els dies grans venen amb els Enfarinats i el primer i segon Dia de Danses. El dijous 28 de desembre, Dia dels Enfarinats i primer Dia de Dansa, comença a les 8.00 h amb l’eixida del sol del dia dels Sants Innocents, en el qual la Justícia Nova comença la seua presa de poder, que s’efectua a les 9.00 h amb la carrera de l’alcalde enfront de l’Ajuntament. Una batalla que té el seu cim a partir de les 10.00 h amb el llançament de farina, ous i petards entre Enfarinats i Oposició, en el mateix carrer els Eres. Després de finalitzar la batalla, els Enfarinats realitzen la col·lecta pels comerços per a després realitzar la donació a l’Asil Sant Joaquim.

 

                Mentrestant, és el primer Dia de Dansa i Dia dels Casats, per la qual cosa els balladors inicien el seu moment més important del dia a les 17.00 h, al carrer Els Eres, amb la Dansa, els Folies i la jota de la dansa al so de la xaramita i el tabal. Ballen els Casats, els fadrins, els Enfarinats. els tapats i tot aquell que vulga fer-ho. La regidoria de Tradicions i la Taula dels Festes d’Hivern donaran un premi al millor Tapat. A les 22.30 h, el Ball del Virrei, en el pavelló del Poliesportiu Muncipal, amb el Sonet. L’entrada és gratuïta i s’anima als assistents a assistir a ballar amb mantó, barret i capa. El dissabte, 30 de desembre, segon Dia de Dansa i Dia*dels *Fadrins transcorrerà de la mateixa manera que el primer Dia de Dansa, amb la dansa al carrer Les Eres, a les 17.00 h i el Ball del Virrei, a les 22.30 h, en el Poliesportiu Municipal.

 

                Ja en 2024, els Reis Mags prenen el seu gran protagonisme en la localitat començant amb una visita de la Comitiva Real el dimecres, 3 de gener, al Centre de Dia, amb intercanvi de regals entre els usuaris del centre i que precedeix al gran Dia de la carta, el dijous 4 de gener, amb la cercavila de Cabuts i el Ccastell Vermell, a les 11.00 h, des de l’associació de Reis Mags fins a la plaça dels Reis Mags, on hi haurà jocs amenitzats per l’Associació Wonder Factory.

 

                A les 17.00 h, arriba l’Herald dels Reis Mags a Ibi, i tindrà la seua recepció a l’Ajuntament per part de les autoritats locals i l’Associació Reis Mags, amb la posterior desfilada pels carrers d’Ibi cap a la plaça dels Reis Mags on a les 18.00 h, li esperaran centenars de xiquets i xiquetes amb tota la il·lusió del món per entregar les seues cartes a l’Herald i als Patges dels Reis Mags.

 

                El divendres, 5 de gener, haurà de nou Cercavila de Cabuts i Castell Vermell, a les 11.00 h, i a les 12:00h, visita a l’Asil Sant Joaquim de l’Herald i la Comitiva Real. A les 16.00 h, les bandes de cornetes i tambors que participaran en la Cavalcada, recorreran els carrers d’Ibi. A les 16.30 h, tindrà lloc l’Entrada dels Camions Reals pel seu recorregut habitual; a les 18.00 h l’acte Sacramental dels Reis Mags entre avinguda Joaquín Vilanova i carrer Els Eres i, a les 19.30 h, la XCIII Cavalcada dels Reis Mags, en la qual Melcior, Gaspar i Baltasar, acompanyats pels seus Patges Reals, la Sagrada Família, pastors, Herodes i el seu seguici,… realitzen la seua entrada triomfal pels carrers d’Ibi, de l’avinguda Joaquín Vilanova a la plaça Reis Mags. Estos estaran seguits pels Paqueters i Paqueteres Reals del rei Baltasar. amb les seues escales i camions, repartint joguets i regals als xiquets i xiquetes d’Ibi.

 

                El Dia de Reis, 6 de gener, té lloc la Santa Missa a les 12.00 h, a Santiago Apòstol, amb la participació de la Coral Iberuda. Estarà precedida per un cercaviles a les 11.00 h, des de porta de l’Ajuntament, acompanyada pel Castell Vermell.

 

 

 


250