Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Innovadores pel·lícules adhesives antimicrobianes per a reduir el risc d’infeccions en entorns hospitalaris

Innovadores pel·lícules adhesives antimicrobianes per a reduir el risc d’infeccions en entorns hospitalaris

En el marc del projecte europeu FLEXPOL, investigadors del Grup Nanobiopol de la UA dissenyen formulacions amb propietats antimicrobianes a partir d’olis essencials

Alacant. Dijous, 1 de febrer de 2018
Cada any a Europa, més de 500.000 persones contrauen infeccions hospitalàries en llocs de pas no esterilitzats com a banys, passadissos o habitacions. El Grup d’Investigació d’Anàlisi de Polímers i Nanomaterials de la Universitat d’Alacant (Nanobiopol) participa, juntament amb personal investigador i de la indústria de països com Itàlia, Espanya, Portugal, Regne Unit i Alemanya, en el projecte Flexpol per a la fabricació d’una pel·lícula adhesiva antimicrobiana que reduïsca el risc de contaminació en ambients hospitalaris.
Els hospitals són un lloc perfecte perquè els bacteris puguen arribar a produir infeccions fatals en els pacients, acompanyants o en el mateix personal. Flexpol, finançat per la Comissió Europea, pretén desenvolupar una línia pilot per a la producció d’aquestes pel·lícules transparents, basades en polipropilè i antimicrobianes, d’una manera eficient i de baix cost.
Per a aconseguir aquest efecte, conflueixen dos factors determinants: nanoestructures sobre la superfície del plàstic, i càpsules que contenen una mescla d’olis amb propietats antimicrobianes. La combinació del material i l’estructura de la superfície és capaç d’eliminar diversos tipus de gèrmens i inhibir el creixement bacterià amb una eficàcia del 99%. En concret, les estructures utilitzades produeixen danys mecànics en la membrana de la cèl·lula, i eliminen així els agents patògens.
Aquesta estratègia no solament garantirà la protecció de la salut dels pacients i el personal mèdic, sinó que produirà un benefici econòmic important ja que caldrà gastar menys en detergents i desinfectants. Una solució prometedora que requereix diferents passos, aportacions i col·laboracions per part dels deu socis que integren el projecte.
En aquest sentit, els investigadors del Grup Nanobiopol de la Universitat d’Alacant, Alfonso Jiménez, M. del Carmen Garrigós i Carlos Pelegrín, estan dissenyant formulacions amb propietats antimicrobianes a partir d’olis essencials extrets de plantes com el timó o l’orenga, per a l’ús d’aquests com a agents bactericides. “El nostre rol principal –explica Jiménez– és desenvolupar, a escala de laboratori, la pel·lícula de polipropilè amb els olis essencials antimicrobians. Aquests olis són extrets de components naturals com el timó o el romer, presents en la zona Alacant, que acaben integrant-se en el material base de la pel·lícula”.

Aplicacions
Les pel·lícules de plàstic antimicrobianes s’aplicaran en l’entorn hospitalari per a reduir el risc de contaminació. En aquest sentit, el punt culminant de Flexpol consisteix a aplicar el material en grans superfícies com parets i sòls, i en peces més reduïdes com taules, llits o els poms de les portes, que suposen un focus creixent de bacteris. És per això, que es faran assajos en entorns mèdics reals, en concret a l’Hospital Universitari Donostia, soci del projecte, per a avaluar l’eficàcia, la durabilitat i la resistència de les pel·lícules contra la contaminació, i per a valorar també la compatibilitat del film amb els protocols de neteja i desinfecció utilitzats en aquest entorn.

Reunió Flexpol a la UA
El campus de Sant Vicent del Raspeig de la UA va acollir fa menys d’una setmana, els dies 23 i 24 de gener del 2018, una de les reunions del consorci de socis del projecte Flexpol format per l’Institut alemany Fraunhofer de Tecnologies de Producció IPT, que coordina el projecte; l’empresa espanyola Naturality, la italiana Propagroup SpA; Granta Design Ltd. del Regne Unit; els centres d’investigació IK4-TEKNIKER i l’Institut Català de Nanociències i Nanotecnologies (ICN2); les universitats d’Alacant i de Minho (Portugal); i l’Hospital Universitari Donostia.
El projecte Flexpol, que va començar al gener del 2017, tindrà una durada de tres anys i te un finançament de 5,17 milions d’euros per part de la Unió Europea.
Font: Flexpol i Nanobiopol

Més noticies

¿Vacunas de sprint o de maratón?, nueva sesión del Aula de la Ciencia y la Tecnología de la Universidad de Alicante

Redacció

¿Sabes qué día se celebra el Día del Libro?

Redacció

¿Quién financia las universidades públicas?

Redacció

¿Pensando en hacer algún curso este verano? Te presentamos los que se harán en Elda y Petrer

Redacció

¿Cuáles son los derechos de los turistas?, en la Sede Universitaria de La Nucía

Redacció

¡Pregúntame, que no muerdo!, jornadas sobre diversidad en la Universidad de Alicante

Redacció
1122