Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Universitat d’Alacant instal·la en les aules d’informàtica uns innovadors equips accessibles

La iniciativa ofereix facilitats d’accessibilitat a l’estudiantat que requerisca aquesta mena de serveis

Identificats en les instal·lacions, aquests ordinadors ofereixen eines tant físiques com de programari que milloren el seu ús específic

Alacant. 16 de març de 2023

La Universitat d’Alacant ha inaugurat aquest matí una sèrie d’innovadors equips accessibles que permetran una major accessibilitat en els ordinadors de les aules d’informàtica a les persones que, per algun tipus de discapacitat, requerisquen aquesta mena de serveis. En concret, els punts accessibles són ordenadors identificats dins de les aules que presenten unes eines especials tant físiques com de programari, algunes creades ad hoc per a la seua finalitat.

La posada de llarg d’aquests serveis ha tingut lloc avui en una de les aules d’informàtica de l’aulari II de la institució acadèmica alacantina, i ha comptat amb la presència de la vicerectora d’Estudiants i Ocupabilitat, Rosario Ferrer; el vicerector de Transformació Digital, Rafael Molina; la directora del secretariat d’Accés i Orientació Universitària, Mariola Molina; el director del Secretariat de Suport a Estudiants i Ocupabilitat, Sergi Soriano; el director del Servei d’Informàtica, Iván Mingot; el director adjunt del Servei d’Informàtica, Enrique Ruiz, i José María Fernández i Cristina Palomares, de la Unitat d’Accessibilitat Digital del Centre de Suport a l’Estudiant (CSE).

Segons ha explicat Rosario Ferrer, la implantació d’aquests equips en les aules d’informàtica «és un pas més de la Universitat d’Alacant en l’accessibilitat, però és un pas clau per als nostres estudiants que necessiten aquesta classe de serveis. És una aposta de la nostra universitat perquè milloren les condicions de les persones que necessiten fer ús d’aquesta mena d’ordinadors i és una possibilitat que no està disponible en totes les administracions i serveis públics».

En el mateix sentit s’ha expressat Rafael Molina, que ha indicat que «aquesta iniciativa intenta donar servei a les persones que puguen tenir alguna dificultat, i ho fem mitjançant petits passos que aconsegueixen que tinguem una universitat més accessible, amb un disseny universal per a qualsevol usuari». «És una aposta ferma perquè el nostre estudiantat curse els estudis en igualtat de condicions, siga quina siga la condició que tinga», ha afegit el vicerector.

De la presentació pública del nou servei se n’ha encarregat José María Fernández, que ha detallat els elements tant físics com de programari que componen aquest nou servei. En concret, cada equip accessible està dissenyat per a ser al màxim d’usable i accessible, ja que compta amb característiques específiques per a diferents perfils d’usuari. Està compost per un monitor de 27 polzades regulable en altura, inclinació i rotació; un teclat i un ratolí amb cables prou llargs perquè es puguen col·locar a la vora de la taula i, finalment, en la distribució dels elements, s’ha procurat que tinguen més separació entre si i es puguen moure més fàcilment. A més, la zona d’aquests equips ha sigut identificada amb una etiqueta a manera de reserva per a qui en necessite un.

Pel que fa a l’accessibilitat informàtica, de la qual s’ha encarregat el Servei d’Informàtica, cada ordinador accessible conté en l’escriptori de Windows una carpeta anomenada «Accessibilitat», amb programari com lector de pantalla, magnificador de pantalla, reconeixement de veu, possibilitat de canviar a mode fosc, de canviar la resolució per a fer-ho tot més gran i amb informació sobre tecnologies, entre altres ajudes.

El projecte el duu a terme la Unitat d’Accessibilitat Digital amb la col·laboració de diferents serveis i secretariats dels vicerectorats d’Estudiants i Ocupabilitat i de Transformació Digital i el Servei d’Informàtica dins del projecte UNIDIGITAL, que ha rebut fons europeus del Ministeri d’Universitats a través del Fons de Recuperació de la Unió Europea per a, en aquest cas, la reducció de la bretxa digital en estudiants amb necessitats especials.

Tota la informació referent a aquesta iniciativa està disponible en la pàgina web d’Equip Accessible.


189