Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

L’Associació Espanyola de Científics premia el catedràtic de l`Àrea de Química Analítica de la Universitat d’Alacant José Luis Todolí

L'Associació Espanyola de Científics premia el catedràtic de l`Àrea de Química Analítica de la Universitat d'Alacant José Luis Todolí

L’investigador amplia el reconeixement als seus col·laboradors més propers i espera que aquest premi aprofite per a donar major visibilitat i obrir portes a futurs projectes

Alacant. 24 de juliol de 2018

L’Associació Espanyola de Científics (AEC) atorga al professor José Luis Todolí, de la Universitat d’Alacant, la Placa d’Honor AEC-2018 per les seues contribucions fonamentals a l’anàlisi espectroscòpica i al desenvolupament d’instrumentació científica i les aplicacions d’aquesta en diferents camps, com l’anàlisi i el control de líquids derivats del petroli i biocombustibles, l’anàlisi d’aliments i aigües residuals, la desinfecció d’aliments i aplicacions biomèdiques en anàlisi avançada de mostres clíniques. Todolí és catedràtic de l’Àrea de Química Analítica de la UA i dirigeix el Grup d’Investigació d’Anàlisi Química Aplicada. A més, forma part de l’Advisory Board de les revistes Spectrochimica Acta, Part B (Elsevier) i Journal of Analytical Atomic Spectrometry (RSC).

L’AEC, fundada l’any 1971, concedeix anualment i des de fa ja vint anys aquestes “Plaques d’Honor AEC” a científics i professionals de la ciència, com també a empreses, associacions i institucions que s’han destacat per la seua feina a favor de la I+D+i al nostre país. Aquestes Plaques es lliuren durant el “Sopar Anual de l’AEC”, que té lloc a Madrid durant la segona meitat del mes de novembre. La decisió ha sigut aprovada durant la sessió del Consell Rector de l’AEC que va tenir lloc el passat 5 de juny de 2018.

José Todolí assistirà convidat al Sopar Anual de l’AEC, el dijous 22 de novembre de 2018 a Madrid, esdeveniment en què se li lliurarà aquesta distinció. L’investigador farà un breu discurs a la persona que faça la presentació prèvia dels mèrits que justifiquen la concessió del guardó.

L’investigador ha declarat que aquest premi suposa “en primer lloc, un reconeixement inesperat que no hauria sigut possible sense el treball i la dedicació dels meus col·laboradors més propers, als quals agraïsc la confiança que han depositat en mi per a ampliar la seua formació. En segon lloc, esperem que el guardó concedit per l’AEC done al nostre grup d’investigació una visibilitat major que puga obrir les portes a futures col·laboracions i projectes amb institucions tant públiques com privades. En tercer lloc, hauria de contribuir a evidenciar la intensa i variada activitat investigadora que es fa en la mateixa Universitat d’Alacant. Finalment, evidentment, aquest reconeixement ens anima a continuar dedicant una gran part del nostre temps a la investigació científica en els camps en què treballem els últims anys”.

Todolí reconeix que és molt prompte per a indicar quins seran els eixos principals del discurs del dia 22 de novembre, “però sí que m’agradaria mostrar-me agraït tant amb l’AEC com amb el professor Manuel Jordán, membre de la comissió rectora de la mateixa associació, pel seu suport inestimable”.

Currículum científic

L’any 1985 inicia els estudis corresponents a la Llicenciatura de Química que va finalitzar el 1990. L’historial d’activitats i mèrits obtinguts té l’inici l’any 1991 amb la defensa de la tesi de llicenciatura, per a posteriorment defensar la tesi doctoral al febrer de l’any 1994. Després de la realització del servei militar, al desembre d’aquell mateix any aconsegueix un contracte de professor ajudant de Facultat. El 1997 fa una estada postdoctoral de 12 mesos de durada al Laboratoire des Sciences Analytiques (Universitat Claude-Bernad, Lió, França) sota la supervisió del professor Jean Michel Mermet. Després d’ocupar una plaça de professor titular interí el 1999, al juny del 2000 pren possessió d’una plaça de professor titular d’universitat. Finalment, l’abril del 2012 obté una plaça de catedràtic d’universitat, lloc que ocupa fins a l’actualitat al Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Ciències de la UA.

Ha actuat com a coautor en més de 100 articles, el 90% d’aquests publicats en revistes internacionals situades en el primer quartil, 33 capítols en llibres i dos llibres, un d’aquests publicat en l’Editorial Elsevier. Les seues publicacions han rebut un total de 3.300 cites que donen lloc a un índex h de 32 (Google Citations). L’any 2002 la revista Journal of Analytical Atomic Spectrometry va publicar un número especial sota la denominació “Young Analytical Scientists” al qual va ser convidat com a participant amb un article d’investigació. En aquesta mateixa revista va actuar com a editor convidat d’un número publicat l’any 2009. Ha actuat com a censor de més de 150 articles d’investigació per a les revistes de més rellevància en el camp de la Química Analítica. Enguany ha sigut nomenat “outstanding referee” per la revista Journal of Analytical Atomic Spectrometry (RSC).

Actualment forma part de l’Advisory Board de les revistes Spectrochimica Acta, Part B (Elsevier) i Journal of Analytical Atomic Spectrometry (RSC) i dirigeix el Grup d’Investigació d’Anàlisi Química Aplicada.

Quant a la participació en congressos, ha contribuït amb més de 250 comunicacions. Entre aquestes cal destacar 35 ponències convidades en congressos tant de parla anglesa com francesa que han tingut lloc en països com els EUA, Canadà, Brasil, França, Alemanya o Holanda, entre d’altres. En quatre ocasions les seues contribucions han sigut premiades com els millors pòsters presentats. Així mateix, la participació en congressos s’ha materialitzat en la impartició d’11 “Short Courses” i en l’actuació com a moderador (chairman) o com a membre de comitè científic o organitzador. Aquest passat mes de juny del 2018 ha participat com a conferenciant a Toronto (Canadà), dins del Congrés 62nd International Conference on Analytical Sciences and Spectroscopy (62nd ICASS). Recentment, ha rebut tres invitacions per a contribuir a l’escriptura de tres capítols de llibre que seran publicats en editorials com Elsevier, Wiley i de Gruiter.

Todolí ha participat com a investigador i IP en un total de 57 projectes d’I+D finançats en convocatòries públiques. D’aquests, ha actuat com a investigador principal en dos de transferència de resultats d’investigació (PETRI) i en altres dos del Pla Nacional de Promoció del Coneixement. Així mateix, ha participat en un total de 53 contractes d’una rellevància especial amb empreses nacionals i internacionals i/o administracions. Ha dirigit i codirigit un total de nou tesis doctorals i, actualment, es troba codirigint-ne tres més.

Els projectes d’investigació han girat al voltant de dues grans tècniques analítiques: d’una banda, l’Espectroscopia d’ICP-AES (o l’espectrometria de masses amb font de ionització de plasma, ICP-MS) i per una altra la cromatografia de líquids d’alta resolució (HPLC). Fruit de la investigació en camps com l’alimentació, anàlisi d’aigües i determinació de metalls, s’han obtingut tres patents nacionals. La primera es relaciona amb un dispositiu instrumental per a equips d’anàlisis. Una altra d’aquestes està relacionada amb un nou prototip per a la determinació del balanç iònic en aigües minerals mentre que en la tercera es proposa un dispositiu de desinfecció d’aliments mitjançant llum ultraviolada.

Les línies d’investigació actuals corresponen a desenvolupament d’instrumentació científica, anàlisi de control de líquids derivats del petroli i biocombustibles; anàlisi d’aliments i aigües residuals; desinfecció d’aliments; anàlisi de mostres clíniques i anàlisis de catalitzadors i polímers. Des de fa sis anys, les investigacions de caràcter bàsic s’han fet íntegrament amb la subvenció directa per part d’empreses privades tant de caràcter nacional com multinacionals. Així mateix, els resultats i els dispositius resultants de les investigacions fetes han sigut utilitzats i implementats per centres i grups d’investigació internacionals. Entre els centres internacionals amb què s’ha col·laborat es poden citar l’ IFP Energies Nouvelles, Commissariat pour l’Energie Atomique, Total R&D Feluy, IRMM Joint Research Center, Universitat de Gant o la Universitat de Gènova.

El científic ha participat com a avaluador de projectes d’I+D de l’Institut de la Petita i Mitjana Empresa de València (IMPIVA-IVACE), de l’AVAP i d’organismes internacionals com FWO (Flandes, Bèlgica), QNRF (Qatar) o Mitacs (Canadà).


235