Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
L´ALACANTÍ L´ALCOIÀ L´ALT VINALOPÓ

L’atur continua baixant a l’abril a les comarques centrals, però els sindicats alerten de la precarietat i la dependència estacional

Els sindicats reclamen una reducció de la jornada laboral amb el salari intacte i polítiques estructurals contra la temporalitat

Les dades de l’atur registrat del mes d’abril continuen reflectint una tendència positiva a les comarques del Vinalopó, l’Alcoià i l’Alacantí, amb un descens generalitzat del nombre de persones aturades. No obstant això, tant CCOO com UGT adverteixen que l’estacionalitat i el predomini del sector serveis continuen marcant un model laboral feble i desigual, especialment per a dones, joves i col·lectius vulnerables.

Descens generalitzat de l’atur al Vinalopó i l’Alcoià

A la comarca del Mig i Alt Vinalopó, l’atur baixa per cinqué mes consecutiu amb 150 persones menys aturades respecte al mes anterior, situant-se en un total de 16.836 desocupats. Municipis com Elda (-34), Petrer (-13), Villena (-26), Agost (-20) i Aspe (-18) han registrat les davallades més significatives.

En el cas de l’Alcoià, destaca la ciutat d’Alcoi, amb 4.462 persones desocupades, sent el nucli amb major nombre d’atur dins de la comarca. A Ibi, el segon municipi amb més atur de l’Alcoià, s’han registrat 1.442 persones sense feina, amb una gran incidència al sector industrial.

El sector serveis, motor estacional del descens

Com és habitual en aquestes dates, el sector serveis ha concentrat el 80% de la reducció de l’atur en el conjunt de la província. A la comarca del Vinalopó, aquest sector ha reduït el nombre d’aturats en 98 persones, mentre que la indústria també registra una caiguda de 24 desocupats. En canvi, la construcció puja lleugerament amb 10 nous aturats.

El desequilibri de gènere continua sent alarmant

La situació de les dones continua sent preocupant: el 60,7% de les persones en atur a la província són dones, i en la comarca del Vinalopó hi ha 10.335 dones desocupades, molt per damunt dels 6.501 homes. A l’Alcoià, municipis com Alcoi i Cocentaina reflecteixen també aquesta bretxa, amb la major part de les dones concentrades als serveis i el règim general.

Els sindicats insisteixen en la necessitat d’impulsar polítiques d’ocupació amb perspectiva de gènere, que fomenten contractes indefinits a temps complet per a les dones.

Contractació i afiliació: més estabilitat, però desigual

A l’abril es van registrar 2.690 contractes a la comarca del Vinalopó, dels quals 42% van ser indefinits, una dada positiva que reforça l’efecte de la reforma laboral de 2021. Tot i això, els contractes temporals continuen sent la majoria (53%). En municipis com Villena (524 contractes) i Elda (473), es manté una alta activitat contractual.

Quant a l’afiliació a la Seguretat Social, a la província d’Alacant s’ha produït un increment de 10.856 afiliats, arribant a 760.853 cotitzants. No obstant això, al Mig i Alt Vinalopó la xifra ha baixat en 172 afiliacions, amb un descens destacat a Villena (-97), Petrer (-80) i Elda (-51).

UGT i CCOO exigeixen reformes estructurals i un canvi de model

Els sindicats insisteixen que l’evolució positiva no pot amagar els problemes estructurals: temporalitat, baixos salaris, desigualtat de gènere i falta de diversificació productiva. Per això, reclamen una reducció de la jornada laboral mantenint el salari, tal com es debat ara al Congrés, i una reforma urgent del sistema de l’acomiadament que augmente les indemnitzacions i els salaris de tramitació, suprimits en 2012.

També demanen control del mercat de l’habitatge, especialment en zones turístiques, on l’impacte del turisme expulsa població local de les seues ciutats i dificulta l’emancipació juvenil.


198